От барман и шеф на плод и зеленчук – до световната титла по ММА

 

Делян Георгиев бил надежден борец, но в клуба му нямали пари за заплати

Треньорът Николай Добруджански кръстил шампиона Мементо

Новият световен шампион по ММА за аматьори – Делян Георгиев, е страхотен професионалист и човек. Така го описа за „Народно дело Седмицата” неговият единствен треньор в свободната борба във Варна Наско Сичанов.
„Делян дойде с брат си и майка си от Сливен, когато родителите му се развели. Беше девети клас и знаех, че като състезател на Сливен вече има спечелени медали на първенства на подрастващи. Влезе в Спортно училище „Георги Бенковски” във Варна и го завърши. Беше надежден борец, стана трети на държавно за юноши, имаше и други призови места на състезания”, върна се назад в спомените си Наско Сичанов.


Специалистът съжалява, че не успели да задържат Делян, когато взел средното си образование, но нямали и такава възможност: „В „Черноморски сокол” не разполагаме с пари за заплати, и след като нашите борци приключат училище, или отиват в по-голям клуб или започват работа.”
Така се развили нещата и с Делян. Той станал барман в Панорамата на Интерхотел „Черно море”, а после завъртял личен бизнес.
„В днешно време барманите вече не правят луди пари. На Делян заплатата не му е достатъчна, тъй като плаща и квартирата, в която живеят с брат му. Реши да се посвети на бизнеса на майка си, и отвори магазин за плод и зеленчук. Всяка сутрин го зарежда, после има продавачка, която сменя на обед за 2-3 часа. Между работата всеки ден намира време и за две тренировки по ММА”, допълни Сичанов.
Последният разкри, че Делян се запалил по ММА покрай приятеля си Виктор. Ходел често с него в залата до стадион „Спартак” и гледал с интерес заниманията. През май 2015 година решил и той да опита, и оттогава тренира в „Десант” под ръководството на Николай Добруджански.
Сичанов се видял с Делян, след като се завърнал от световното в Бахрейн. „Разбрах, че е счупил палец в началото на полуфинала с американеца. Попитах го как е издържал боя, а след това и финала с финландеца, а той ми каза: Адреналин, тренер, нали знаеш, адреналин.” Сега му предстои операция и ще му вкарват някакви игли. Но съм сигурен, че бързо ще се възстанови и пак ще ги мачка. Аз се радвам, че познавам толкова добър, свестен и работлив човек като Делян, който е чист и отвътре”, завърши Сичанов.

В Спортното училище също са в еуфория след поредния международен успех на своя възпитаник.
„Делян е момче на място, на което може да се разчита”, не спести суперлативи за шампиона пред „Народно дело Седмицата” класният му ръководител Мария Манова.
„За борците се знае, че са по-буйни, но той никога не ми е създавал проблеми. Беше добър и старателен ученик. Винаги е правел това, което съм изисквала”, допълни г-жа Манова.
Тя призна още, че съучениците на Делян имали голям респект от него заради поведението му.
Учителката по български език и литература на Делян – Мариана Астарджиева, научила от фейсбук, че е станал първи на планетата и се втурнала да разпространява навсякъде в училището новината.
„Виждаме се често с Делян. За последно се срещнахме преди да замине за световното. Признах му, че един ден, като ровех, намерих тетрадката му по български. Махна с ръка и ми каза, че не му трябва, да съм я запазила”, заяви Мариана.
Както е известно, Делян Георгиев стана световен шампион по ММА за аматьори в категория „65.8 кг.“ („перо“) на Мондиала в Манама, Бахрейн. IMMAF е водещата световна организация по ММА в света, а това бе най-силното първенство изобщо досега организирано в света.
250 състезатели, разделени в 13 категории от 51 държави, взеха участие, а 5 от категориите, включително и тази на Делян, бяха запълнили лимита от 32 състезатели. Това изискваше боец да изиграе 5 двубоя за медал.
След триумфа българинът вече е номер 1 в ранглистата на IMMAF в категория „перо“ и номер 5 в абсолютната ранглиста. 24-годишният Делян Георгиев е едва третият състезател, спечелил световна и европейска титла в една година (през 2016-а това направи Александра Тончева, също от „Десант”).
„В началато Делян беше малко дървеничък. Повече залагаше на клинча, тъй като е бил борец. Постепенно подобри играта си в стойка, като за това допринесоха и спарингите му с Фердун Османов. Започна да нанася комбинации от удари, стилът му стана разнообразен, сменяше рязко гарда”, изрази задоволство от боеца си пред „Народно дело Седмицата” личният му треньор Николай Добруджански. Той е гледал от Варна директно по телевизията всеки мач на Делян в Бахрейн, после се чували по телефона, обсъждали боя и избистряли стратегията за следващата среща.
„Най-тежко му бе след полуфинала, когато доигра срещата със счупен палец. Казах му: „Радвай се, че не си счупил ръка или крак, защото нямаше да те пуснат на финала.” Преди мача за титлата са минали дежурен преглед. Пипнали са палеца му, но въпреки болката, е стиснал зъби и не е дал повод на медицинското лице да се усъмни, че е сериозно контузен. После е бинтовал здраво дясната си ръка и макар и в края на последния рунд, е успял да свали финландеца на земята и да триумфира по точки с 2:1”, заяви още Добруджански.
Запитан доколко е вярно, че се обръща към Делян по интересен начин, Добруджански каза: „Кръстил съм го Мементо, на героя от трилъра на Кристофър Нолан. Той страдаше от антероградна амнезия, която му пречеше да съхранява нови спомени в паметта си. И след като заспеше, на другата сутрин вече паметта му бе изтрита. Възстановяваше я чрез татусите по тялото си и бележки. Делян беше нещо подобно в залата. Предобед му показвах удари и техники, а той трудно ги възприемаше. На втората тренировка за деня вече не помнеше какво трябва да прави. Затова му казвах – не лягай да спиш следобед, за да не забравиш всичко, и да започваме отново”, завърши Добруджански.