Учебната година започна с много емоции във и около училищата

Веселин Златков

Както винаги на 15 септември, и тази година дворовете на училищата се препълниха с деца, родители и учители, които трудно могат да съберат в ръцете си пъстрите букети, поднесени от техните възпитаници.
Настроението е приповдигнато и празнично, но може би не и за всички ученици, защото ваканцията никога не стига да се наиграеш на воля. За първокласниците пък денят е повратна точка в живота, макар че едва ли всички имаха ясна представа какво ги очаква оттук нататък в продължение на няколко години. Затова и техните емоции бяха смесени – едни се радват, други пък са малко тъжни или пък притеснени.

 
Шумните и весели празненства, приветствията, танците, песните и стиховете подсказват на първолаците, че са в началото на нещо важно. А впечатленията от първия учебен ден са много важни, защото това е един от спомените, които всеки помни за цял живот.
За някои от училищата във Варна този 15 септември беше по-различен. Една от причините са новите спортни площадки, които се появиха през ваканцията. При някои от тях модерните фитнес уреди на открито не са новина, на други места тепърва ще се появяват.
Община Варна обаче определено е решила в близко време да докаже, че здравето и физическата подготовка на учениците е сериозен приоритет.
За съжаление, оказа се, че първият учебен ден може да е и доста изнервящ, особено за родителите, които шофират. Около повечето варненски училища в центъра се получиха жестоки задръствания, преминаването през които не мина без цветисти реплики. Лошото е, че на много места те ще се повтарят отново и отново не само на 15 септември, а почти всеки ден до края на новата учебна година.
Все пак в първия учебен настроението беше подобавощо празнично и едва ли нещо можеше да го развали. Защото всяко сърце на бивш ученик трепва от ясния звук на първия звънец и всеки може да каже само едно на децата, отправили се да трупат знания: „На добър час!“
Звънецът тази години покани в класните стаи над 35 000 ученици, от които 3234 за първи път прекрачиха училищния праг. В подготвителните групи в училищата са записани 761 деца, а в детските градини – 5630 деца на 5 и 6 години.
„Отново е 15 септември и по добра традиция и с особен трепет днес децата тръгват на училище. За нас, българите, началото на новата учебна година е специално събитие, защото образованието на младите хора е осъзната ценност от векове. Вярвам, че усилията ни да направим нашето училище по-достъпно, по-качествено и по-модерно, трябва да продължат. Инвестициите в образованието са най-важните, защото те се връщат с особена добавена стойност във времето. Затова през тази година ще инвестираме над 30 млн. лв. в обновяване на материалната база, спортните площадки и оборудването в нашите училища“, заяви кметът на Варна Иван Портних, който присъства на откриването на учебната година в ОУ „Добри Чинтулов“, в СУ „Любен Каравелов“ и в ОУ „Антон Страшимиров“.
През летните месеци бяха извършени ремонти в 30 училища и 22 детски градини на територията на община Варна. Реконструкция обновяване предстои и по ОП „Региони в растеж“ на седем училища, две професионални гимназии и три детски градини.