V Европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз!“ събира млади хора от 18 държави

От 19 до 24 септември 2016 г. в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» ще се проведе V Европейски студентски фестивал «Друзья, прекрасен наш союз!», организиран от Фонд «Руский мир» и Фондация «Устойчиво развитие за България», с подкрепата на Посолството на Руската федерация в България. За втора поредна година „Камчия“ ще посрещне студенти от най-реномираните университети на Европа, които изучават руски език. В престижното събитие ще участват отбори от 30 университета от 18 страни. Младите хора ще имат възможност да общуват на жив руски език, да почувстват великата руска литература, изкуство и култура. Те ще покажат своите знания и таланти, ще намерят нови приятели. Празникът на знанието и младостта в „Камчия“ ще бъде и място за културен обмен и популяризиране на страните, градовете и университетите.
В отборите са включени студенти, които владеят руски език поне на ниво В1 и са на възраст от 18 до 27 години. Те ще участват в различни конкурси, които ще се оценяват от международно жури.
Темата на фестивала през тази година е посветена на руското кино.
В програмата са включени мастър-класове, заснемането на видео, поетични и музикални вечери, срещи с известни хора от киното, прожекции на филми, екскурзии, морски разходки, шествие във Варна.
Университетите или техните отбори, които на финала се класират в челната тройка, ще получат правото да сформират екип, който ще участва в ХIХ Световен фестивал на младежта и студентите, който ще се проведе през 2017 г. в Сочи. Участниците в конкурсите, които са удостоени със специалните награди на журито, ще бъдат поканени в младежката секция на Х Асамблея на Фонд „Русский мир“, която ще се проведе в Москва на 3 и 4 ноември 2016 г.