Spelling Bee 2016: НГХНИ участва в национално състезание по правопис на английски език

Днес в НГХНИ „ Константин Преславски“ – Варна, от 11 ч. ще се проведе училищният кръг от Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
От 27 февруари до 2 март над 6500 ученици от 274 училища в цялата страна ще се включат в надпреварата след усилена подготовка в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 26 март. в 10 града в страната. Най-добрите 30 ученици ще участват в националния финал на 23 април в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезанието се организира от фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с фондация „Америка за България”, посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Тази година състезанията се провеждат под мотото BEE above aggression. На участващите училища предложихме правила за толерантност и добронамереност в клас, като идеята е да се обърне внимание към проявите на агресия и случаите на тормоз (психически и физически) в училище и начините за тяхното преодоляване.