Media AwARTs 2017: Журналисти определиха третите независими отличия за култура

Чудесната изискана атмосфера на „Антик Прованс хаус“ в сърцето на стара Варна се превърна в сцена за раздаването на третите независими годишни награди, които журналистите в града връчват на отличилите се творци и дейци на културата. Media AwARTs се превърна в една нова варненска традиция, която определено е нужна, защото медиите са естествената връзка между актьори, художници, скулптори, режисьори, издатели, танцьори, културни институции и меценати и публиката. Затова и тяхната оценка е безспорно важна.
Независимите медийни награди Media AwARTs едва ли биха били възможни без усилията на Емилиян Ялъмов, познат най-добре на публиката от рубриката на БНТ 2 „На светска вълна“. Освен член на журито, той влезе в ролята и на водещ на церемонията, която отново създаде много приятни емоции във всички присъстващи в стилния антиквариат срещу щаба на ВМС. Останалите професионалисти от медиите, които определиха отличията бяха Елена Владова, Веселин Златков, Светлана Вълкова, Юлия Кунева, Милен Младенов, Невяна Троянска и Зорница Кънчева.


На тази годишна церемония бяха връчени общо 15 награди, ето и пълния списък на отличените:
1. Михаил Мутафов – по повод 70-годишния му юбилей, 45 години сценична дейност и ролята му във филма „Вездесъщият“.
2. Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асенов – за дизайна и проектирането на уличната библиотека „Рапана“.
3. Група „Ре-аниматори“ – за създаването на квартал „Таляна“ и дейностите, свързани с възраждане на историческия дух на старата част на Варна.
4. Сашо Анастасов – за изложбата „Като феникс“ по повод 60-годишния му юбилей и за предаването „Джаз енциклопедия“, на което е автор и водещ.
5. Илина Михайлова – за ролята на Анна Австрийска в мюзикъла„Тримата мускетари“
6. Екип на Държавна опера – Варна – за 70-годишния юбилей.
7. Ваня Маркова – за създаване на нестандартно културно пространство в търговски център
8. Трио „Магнифика“ – за успешни музикални изяви в нетрадиционни пространства.
9. Захари Карабашлиев и Валентина Стоева – за реализиране на първото издание на „Варна Лит“, посветен на литературата за деца и младежи.


10. Христо Досев, почетен консул на Испания– за популяризиране на културата на Испания във Варна.
11. Красимир Симов, почетен консул на Индонезия – за популяризиране на културата на Индонезия във Варна.
12. Алексей Енчев и Недко Царев – за издадения от тях „Сборник с гайдарски пиеси“.
13. Николай Тодоров – за организиране на „Нощ на музеите“ във Варна.
14. Екип на Фестивалния комплекс и на фестивала „Любовта е лудост“ – за утвърждаване на фестивала като емблематична филмова проява за Варна и по повод 25-ото му юбилейно издание през 2017 г.
15. Илия Раев и проф. Красимир Иванов за бляскавото възраждане на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Фото Георги Георгиев