Hа 18 юни: Рапсодия „Вардар” звучи отново за 90 години ММФ „Варненско лято”

 

С тържествен концерт ще стартира 90-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято” във Фестивалния и конгресен център. Голямото събитие е на 18 юни, събота, от 20 до 22 часа под палката на диригента Джанкарло де Лоренцо и солиста Мирослав Петров (тромпет).
Програмата включва традиционната българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров, Концерт за тромпет и оркестър на Васил Казанджиев и сюита „Ла страда” от Нино Рота.
Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна. Талантът му е открит още в детска възраст и на 11 години започва обучението си по тромпет при Иван Илиев в Националното училище по изкуства – Варна. На 14-годишна възраст изнася първия си самостоятелен концерт с Варненската филхармония. От най-млада възраст проявява интерес към класическата музика, джаза и фолклора. След дипломирането през 2007 г. Петков продължава обучението си при световноизвестния педагог Макс Зомерхалдер в Hochschule fur Musik в Детмолд, Германия. Още като студент, в периода 2008-2013 г., младият изпълнител печели успех с музикалните си изяви. Признание за това са многото първи награди от международни конкурси за тромпет, сред които Международен конкурс за тромпетисти в Лиекса (Финландия), Международен конкурс Citta di Porcia (Италия), Международен конкурс за духови инструменти Jeju (Южна Корея) и Международен конкурс за тромпет Yamaha в Германия.
На 24 години Петков е вече утвърден солист и концертира с престижни оркестри. Канен е да преподава в майсторски класове на международни фестивали и в жури на международни конкурси.
Освен в изпълнението на класическа музика, Петков продължава да изследва възможностите на тромпета и в джаза. Той учи при Oliver Groenewald в Детмолд и свири в различни джаз, фолклорни и кросовър проекти. Редовно участва в музикални фестивали с изявени изпълнители от Балканите и Норвегия. През 2012 г. записва компактдиск с популярната джаз група D-Jazz. В момента Петков e водач на тромпетите в Nationaltheater в Манхайм и редовно концертира като първи тромпетист с водещи оркестри в цяла Европа. Младият и талантлив български музикант ще започне сезон 2016/2017 като първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау (Амстердам), считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света.
Джанкарло де Лоренцо е международнопризнат италиански диригент, работил с много оркестри в Италия, Европа, Южна Америка и по цял свят. В продължение на години редовно е канен за гост-диригент на оркестри в Испания. През 2012-а концертира на Фестивала в Сантандер със Симфоничния оркестър на Билбао. Работи съвместно със солисти от класата на Крилов, Минц, Амоял, Хироми, Майски. Изявява се и като диригент на опери от Моцарт, Верди, Перголези, Росини, Паизиело. През март 2006-а под негово диригентство Оркестърът на Teatro Olimpico изнася концерт във Виченца и в Карнеги Хол, Ню Йорк. Артистичен директор е на Spazio Sinfonico в Бреша, главен диригент на Orchestra Filarmonica Italiana и Grosseto Symphony Orchestra. От 2015-а е артистичен и музикален директор на Симфоничния оркестър на Сан Ремо.