Hа форум на БСП във Варна: Експерти поискаха 25 млн. за реклама на туризма ни

Дискусия, инициирана от НС на БСП и организирана от Съвета по финанси, икономика и енергетика, на тема „Икономика и туризъм – актуални проблеми през 2018 година, възможни решения и предложения”, събра синдикати, експерти в сферите на туризма и икономиката, представители на малкия и среден бизнес във Варна.
По време на обсъждането стана ясно, че туризмът трябва да се превърне в приоритет на икономиката ни. Да бъдат заложени 25 млн. лв. за реклама на българския туризъм в Републиканския бюджет догодина и страната ни да кандидатства за средства в сектора по Кохезионните фондове на Европейския съюз, поискаха представители на бранша. От Варненската туристическа камара настояват още за възстановяване на направление „Туризъм” като приоритетно в средните и висши учебни заведения, набелязване на конкретни мерки за борба със сивата икономика в сектора, както и за промени в Наредбата за категоризация на обектите.
По повод проблемите в туризма, Борислав Гуцанов, съпредседател на Съвета на НС на БСП по финанси, икономика и енергетика заяви, че те могат да бъдат преодолени чрез удължаване на туристическия сезон, създаване на условия за развитие на спортния, спа и конгресен туризъм, въвеждане на ваучерна система за почивка от работодателите. „Считам, че туризмът трябва да се превърне в една от основите за икономиката ни, защото България има предпоставки за това, а и този сектор развива много други отрасли – селското стопанство, хранителната промишленост”, категоричен беше Гуцанов.


По време на дискусията за актуалните проблеми пред икономиката и туризма, и възможните техни решения през 2018 година, варненски синдикалисти поискаха премахване на ДДС върху учебните помагала и тетрадките, както и освобождаване от данък смет на всички държавни и общински училища.
По отношение на малките и средните предприятия и предприемачеството, БСП смята, че е необходимо създаване на интегрирана Национална инвестиционна програма за индустриализация и на Фонд „Индустрия”, финансиран от държавния бюджет, преструктуриране на Националния гаранционен фонд и увеличаване на застрахователния капацитет на Българската агенция за експортно застраховане на 2 млрд. лв. „Считаме, че данъчната система има още възможности за регулиране на икономиката, в частност за стимулиране на производството”, допълни още Гуцанов.
Той подчерта, че при формиране на бюджета трябва да се заложат всички основни възможности за икономическата устойчивост на държавата за следващите поне 4 години. „Признавам, че това не се е случвало до сега. Вече 28 години всеки кабинет прави бюджет само за себе си. Бюджет на оцеляването си, без заложени дългосрочни приоритети за държавата и възраждане на икономиката. Това за нас е най-важното. Считам, че страната ни не трябва да изнася суровини, те трябва да се преработват тук и след това да изнасяме стоки, за да има принадена стойност“, обясни Гуцанов.
В дискусионната среща участва и икономическият експерт в БСП, Ирена Христова. Тя пое ангажимент предложенията да бъдат представени за обсъждане в Съвета на НС на БСП по финанси, икономика и енергетика, а оттам официално внесени в съответните компетентни държавни органи.