Eто как един геймър от Варна стана милионер

Над 105 млн. ентусиасти са пробвали една от най-популярните видеоигри в света – Dota 2. Всъщност докато четете този материал поне половин милион геймъри мерят сили в онлайн арената. Най-добрите 80, 18 отбора по петима, участват в кулминацията на сезона – The International. Тази година в турнира, с награден фонд 25 млн. долара, триумфира Team Liquid, а на върха в Dota 2 стъпи българин – Иван Бориславов Иванов от Варна с никнейм MinD_ContRoL.

Успехът му донесе слава и го направи милионер. С получените 2 млн. лв. от наградния фонд той е най-успешният ни спортист от началото на 2017 г. Dota 2 представлява МОВА (Multiplayer Online Battle Arena), базирана на Warcraft 3 UMS картата Defense of the Ancients Allstars. Битката по нея се води на три фронта, а през определено време се раждат компютърно-управлявани създания, които се движат по пътеките с една цел – да унищожат противниковите кули, а след това и неговата крепост. Двете страни разполагат с отбор от петима играчи, всеки от които контролира избран герой и има свободата да го развива както прецени.

Бета версията на Dota 2 е пусната през 2011 г., а датата на официалния ѝ рилийз е 9 юли 2013 г. За тези 6 години играта придобива огромна популярност. Наградният фонд на най-силния Dota 2 турнир – The International – расте с всеки сезон. През 2011 и 2012 г. възлиза на 1,6 млн. долара, а тази – на умопомрачителните 25 млн. долара.

Повечето професионални Dota играчи прекарват минимум 8 часа от денонощието в арената. Всеки има свой стил и разбирания как трябва да се развива даден герой. Времето прекарано пред монитора обаче не е решащо. По-важни са умението да играеш в екип и погледът над играта. Трябва да бъдеш с поне един ход пред противника. Да мислиш бързо, но да не действаш прибързано. Едно грешно решение може да хвърли на вятъра усилията на съотборниците ти.

Иван Иванов (MinD_ContRoL) действа като офлейнър. Роля, при която играчът често бива изправен срещу двама или трима противници. Задачата му е да измъква максимума от ситуацията, да помага на тима си и да пречи на съперниковите герои да се развиват.

Кариерата на варненеца стартира през 2014 г. с отбора на Vast Cast. Формацията се представя добре на редица малки турнири и преминава под шапката на Aftershock Gaming. Впоследствие VC напускат организацията и се преименуват на Basically Unknown.

MinD_ContRoL e над всички в тима, напуска и поема по свой собствен път. По Skype с него се свързва един от ветераните в Dota 2 – KuroKy. Иван се присъединява към новия му суперотбор – 5Jungz (Team Liquid). Петорката постига най-добрите си резултати в последната година и половина. Сред тях са втори места на турнирите в Манила и Шанхай, две поредни първи места в московския EPICENTER, топ 8 на The International 2016 и големият триумф през тази година.

„Родителите ми не бяха богати, но бабa донесе първия ми компютър. Бях 5-годишен и играех доста на него. Така започна всичко… За първи път си пуснах Dota 2 през 2012 г. Играех я денонощно“, разказва Иван.

Тогава родителите му не одобряват, защото смятат, че той си губи времето. MinD_ContRoL обаче се превръща в звезда на родната Dota сцена: „Смених доста отбори, ръководих и свой собствен. Когато играех срещу българи обаче, усещах, че не се развивам. Имаше лига – FPO. Поканиха ме в нея и станах шампион три поредни сезона… Когато KuroKy ме добави в Skype помислих, че това всъщност не е той. Няколко шеги по-късно осъзнах, че срещу мен наистина е KuroKy. Покани ме в Liquid“, oбяснява Иванов.