bTV: Липсват медици по Черноморието за предстоящия сезон

 

Лекари от Враца, Кърджали и Силистра масово се командироват по морето за лятото, но дори това медицинско преселение не може да разреши проблема с липсата на здравна помощ по курортите. Според медици лятото ще бъде трудно и опасно заради спряната реформа в Спешната помощ, съобщи bTV.

 
Медицинската помощ по курортите е в три направления. От една страна са медицинските пунктове, каквито трябва да има на всеки охраняем плаж, но те са с работно време. Кабинети за неотложна помощ има в повечето курорти. Това са основно специалисти по хирургия, вътрешни болести, ортопедия и травматология.
Услугите са платени, тъй като нямат сключени договори със здравната каса. Това кара туристите да търсят помощ предимно в спешните центрове, които са само в Бургас, Варна и Добрич. Към тях има и девет стационарни кабинета, които обикновено са с по един екип и една линейка.
В пиковия сезон в спешния център в Бяла има само един екип. През лятото линейката често е на адрес или кара пациент до Варна. Тогава тръгва линейката от Долни чифлик, като разстоянието е 20 минути. Вечер и нощем медицинска сестра няма.
За да започнат сезона, концесионерите привличат кадри от вътрешността на страната, което оголва болниците. Най-трудно се намират анестезиолози. Претоварени, лекарите по курортите понякога претупват прегледите. Ако ви се наложи да търсете помощ на спешния телефон 112, поискайте да ви свържат с лекар, който да ви дава указания за първа помощ, докато дойде линейката – това често може да спаси живот.