80-годишният Димитър прави вино от 27 години

Тонка Тодорова е №1 при жените

Роденият през 1936 година Димитър Парашкевов взе приза за най-възрастен винопроизводител. След като бе награден, той призна, че прави вино от 27 години.
„Започнах, когато се пенсионирах, и досега това ми доставя огромно удоволствие. Имам необходимите съдове и съм доволен, че правя еликсир за мен и най-близките си хора. Да правиш вино, е несравнима тръпка. Който е започнал веднъж, никога не се отказал. Щастлив съм, че участвам в този конкурс и мога да обменя мнения с други колеги и експерти”, каза Димитър.
За най-млад винопроизводител бе определен Живко Живко. Той спечели със своя „Совиньон блан”.
„От 8 години произвеждам вино и засега нещата се получават по най-добрия начин. Мисля обаче, че тепърва предстои да направя най-хубавото си вино”, каза 38-годишният Живко, който произвежда и червени вина.
Получилата награда за най-добра жена винопроизводител Тонка Тодорова пък изрази задоволство, че всички участници са показали усет към виното и са представили качествени вина.
„Говорих и с други жени тук. Всички сме на мнение, че имаме възможности и способности да покажем на мъжете, че и нежният пол знае как се прави вино. Надявам се още в следващия конкурс жена да попадне сред призьорите в отделните категории”, каза Тодорова.
Любопитно е, че сред участвалите жени винопроизводители бяха и снахата на голмайстор №1 в историята на варненския футбол Стефан Богомилов-Чечи, както и съпругата на кмета на Варна в периода 1990/1991 година Войно Войнов.