7000 лв. награден фонд в маратона „Галата-Варна”

 

77-ото издание на плувното състезание е под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев

Призьорите в 77-ото издание на плувния маратон „Галата-Варна” ще си разпределят награден фонд от 7000 лв. Организатори на най-старото плувно състезание в България са община Варна, ВМС на РБ и ПСК Черно море. Надпреварата, която е под патронажа на спортния министър Красен Кралев, е на 6 август. Стартът ще бъде даден в 10 ч. на моста на нос Галата.
Председател на организационния комитет на маратона е кметът на Варна Иван Портних. Главен съдия е Велислав Цеков.
По традиция в маратона могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени преди 2005 г. и по-големи. Преди старта на състезанието те трябва да преминат задължителен медицински преглед, както и да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието от нос Галата до буна 2.
Участниците ще трябва да преплуват с предпочитан от тях стил 4500 м – от нос Галата до втора буна. За преплували дистанцията се считат всички, които са пристигнали на финала до 90 минути след първия пристигнал. По време на плуването не се разрешава получаване на хранителни, питейни и медикаментозни средства от странични лица.
Състезателите, които се нуждаят от медицинска или друга помощ или желаят да прекратят плуването, задължително трябва да дадат знак с многократно движение с изпъната ръка на ляво и дясно. Всеки участник, преплувал разстоянието, ще получи купон за безплатна закуска, напитка и фланелка.
По регламент класирането е от първо до шесто място. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ – 700 лв.; ІІІ – 500 лв.; ІV – 400 лв.; V – 300 лв.; VІ – 200 лв. Премии ще бъдат връчени и на най-добре представилите се: варненец – мъж и жена – 100 лв.; плувец с увреждания – 200 лв.; плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.
Всички преплували разстоянието от нос Галата до буна 2 в определеното време ще получат закуска и напитка, удостоверение за успешно преплуване и фланелка.
В деня на провеждането на маратона на сборния пункт на Морска гара всеки участник трябва да носи лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 г. подписана и от родител, както и удостоверение за предсъстезателен медицински преглед. Таксата за участие е 10 лв.
Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

 
Студенти от ТУ – Варна, участваха в Национална олимпийска академия

 

Студенти от ТУ – Варна, участваха за първи път в XXXV Национална олимпийска академия, която се проведе от 8 до 11 юни в кк Албена.
С официално писмо от декана на НОА проф. Лозан Митев ректорът на университета професор Росен Василев бе информиран, че старши преподавател Николай Янчев от катедра ФВС е поканен за участие в събитието заедно с двама студенти. Янчев е многогодишен деятел на олимпийското движение още от студентските му години в НСА. Общо в нея взеха участие над 70 студента от различни ВУ в страната, а представители на техническия университет бяха Валентина Илиева и Петър Йовев, специалност КСТ 2-ри курс.
Паралелно със сесията на НОА се проведе и форум на европейските олимпийски комитети, където професор Митев бе избран за секретар на европейската организация. На нея участваха и представители на БОК начело с генералния секретар Белчо Горанов.
Също така се проведе и V сесия за учители и преподаватели по ФВС. Темата тази година бе „Олимпийските принципи и ценности“.
„За първи път имам възможност да участвам на НОА с мои студенти. Радвам се, че успях да ги докосна до олимпийските идеали. Надявам се да имам шанса да запаля и още млади хора за в бъдеще“ сподели Янчев.