7-годишно дете от Варна в мозъчна смърт спаси два живота

Две бъбречни трансплантации приключиха успешно в УМБАЛ „Александровска“, съобщиха от здравното заведение. Донорът е 7-годишно дете от Варна, изпаднало в мозъчна смърт в УМБАЛ “Св. Марина“ в резултат на вродена малформация на мозъчните съдове. Поради липса на подходящи реципиенти в България, сърцето и белият дроб са отпътували с екип за Австрия, а черният дроб е изпратен в Унгария, съобщи Пик.
Екипът на доц. Маринчо Георгиев от Клиниката по урология на „Александровска“ пътува с нощен полет за Варна, за да се включи в донорската ситуация, а по-късно извърши двете бъбречни трансплантации в УМБАЛ „Александровска“.
Единият бъбрек е трансплантиран на Христо Т., на 34 г., от община Раковски, който все още не е бил на диализно лечение. Реципиент на другия бъбрек е Надежда Н., на 35 г., от Варна, която веднъж е трансплантирана във Франция, но бъбрекът спрял да работи. От една година жената е на хемодиализа.
Трансплантираните са избрани измежду шестима кандидати от листата на чакащи. След интервенцията са преведени в клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Общото им състояние е стабилно.
Екипът на УМБАЛ „Александровска“ изказва искрени съболезнования на близките на починалото момче и адмирира тяхното смело и хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-критичния за тях момент.