66 млади зъболекари положиха Хипократова клетва

 

В събота вечер в зала 1 на Фестивалния и конгресен център се състоя тържествена церемония по дипломирането на випуск 2017 на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Варна. 66 млади лекари, между които 9 от англоезичната програма на обучение, положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си от ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов, съобщи „Нова Варна“.
В академичното си слово проф. Иванов се обърна към абсолвентите с думите: „Пожелавам ви успех по неравния път на предизвикателствата. Защото, само преминавайки ги, може да бъдете мотивирани да постигате още, да се усъвършенствате и да гледате към новите хоризонти. На всеки един от вас желая здраве и лично щастие. Не спирайте да бъдете творци, първо в своя живот, а след това и в този на вашите пациенти и колеги, защото: „Силата на лекаря е в неговото сърце!”. С отличен успех се дипломираха шестима абсолвенти, като първенец на випуск 2017 е д-р Славена Георгиева.
Тя получи ежегодната наградата на декана в категория STUDENS OPTIMUS от проф. д-р Цветан Тончев. Д-р Георгиева получи и парична награда от ректора, както и от кмета на Варна. Наградата на декана на Факултета по дентална медицина е на името на основателя на първия стоматологичен факултет в България проф. д-р Славчо Давидов. Със специално заснето видео от университетската телевизия MU-Vi.tv неговият син проф. д-р Михаил Давидов поздрави дипломантите. За втори път в историята на факултета бе връчена и награда на декана на името на „Проф. д-р Славчо Давидов” в най-високата категория – MAXIMI MERITI CAUSA.
Наградата за изключителни заслуги получи проф. д-р Славчо Крумов Димитров за цялостен принос към създаването и утвърждаването на Факултета по дентална медицина като една от водещите структури в обучението по специалността в Република България. Новият председател на Студентския съвет Божидар Касабов връчи награда за активна студентска дейност през годините на обучение и високи заслуги в изграждането и развитието на съвременния облик на Студентски съвет в МУ – Варна, на д-р Симеон Чоканов. Приветствие към младите лекари по дентална медицина отправиха зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, деканът на Факултета по дентална медицина към МУ – Пловдив, проф. д-р Георги Тодоров, зам.-председателят на УС на БЗС д-р Валентин Павлов и акад. Николай Попов.
Сред гостите на церемонията бяха още народният представител от 44-ото Народно събрание Таня Петрова, зам.-началникът по административната част и логистиката на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна, кап. I ранг проф. Светослав Димитранов, председателят на РК на БЗС д-р Нева Читалова, преподаватели, родители и гости. Поздравителни адреси към дипломантите и академичното ръководство бяха получени от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Марина” – Варна, проф. д-р Валентин Игнатов. Музикален поздрав към младите лекари по дентална медицина поднесоха студентите от фолклорно-танцовия ансамбъл на МУ – Варна, с художествен ръководител Диана Димитрова.

Фото МУ – Варна