40 са ухапаните от кърлежи за седмица, пръскането продължава

През изминалата седмица има регистрирани 2 случая на заболели от марсилска
треска и лаймска борелиоза – по един случай от всяко заболяване, показа редовната справка на РЗИ. В здравната инспекция е съобщено за общо 40 случая на ухапвания, регистрирани в периода от 13 до 19 април.

Междувременно от община Варна увериха гражданите, че сезонната работа по пръскането срещу тези опасни вредители продължава. 200 декара зелени площи са обработени против кърлежи от началото месеца досега, съобщиха от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. По техни данни, приоритетно преди Великденските празници са третирани големите градски паркове – Морска градина, Зоопаркът, Аспарухов парк, парковете в „Младост“ и „Владиславово“. Дезакаризирани са около 60% от зелените площи в детските гради и ясли, по план дейностите в тях трябва да приключат до края на месеца. Обработката в училищните дворове ще бъде извършена в два поредни съботи – 21 и 28 април, когато там няма движение на ученици.

Всички дезакаризации се провеждат при подходящи климатични условия /температура, влажност, вятър, валежи, прораснала растителност/. Използваните биоциди са предназначени за битова употреба, микрокапсулирани, с ниска токсичност. Третираните площи се обозначават с предупредителни табели, съобщават още от ДДД.