30 години по-късно: Бивш разузнавач разказа в роман за терористите на Златни пясъци

Ако попитате варненци какво се е случило на 7 юли 1987 г. пред хотел „Интернационал“, хората, които знаят отговора, ще се броят на пръсти. Защото по онова време понятието „тероризъм“ бе табу за нещата, които се случват в България. Дори ако в международен курорт са хвърчали гранати, осколки са ранявали туристи, а две деца е трябвало да преживеят ужаса да препускат по пътищата на държавата, отвлечени от трима въоръжени до зъби терористи.
30 години след атентата на Златни пясъци истината за случилото се в разгара на туристическия сезон през 1987-а вече може да бъде прочетена – в „Не дърпай втори път дявола за опашката“.
Новият роман на Павлин Павлов не е просто поредният документален разказ за събитията, предшествали промените през 1989 г. Той е уникална симбиоза от реални спомени, предадени с репортажна точност, безкомпромисен анализ на работата на службите и много, ама много информация, поднесена с жив език и впечатляваща образност, която не просто те „вкарва в екшъна“, но и отваря очите ти за детайлите на настоящето. Детайли, които не дай Боже отново да ни изкушат да дръпнем дявола за опашката.
В премиерата на „Не дърпай втори път дявола за опашката“, която се състоя на 22 март в Арт салона на Радио Варна, освен автора, участваха и негови бивши колеги от МВР, които също са били в центъра на събитията от 1987 г.: Сава Денев, полковник от резерва (по онова време зам.-началник на Окръжното управление на МВР по линия на Държавна сигурност), който в продължение на 36 часа е бил в непрекъснат диалог с терористите, и Любомир Димитров, полковник от резерва, бивш директор на РДВР – Варна.