28 проекта влязоха в състезание за финансиране в Европейската младежка столица

 

На границата на зимата и пролетта, това, че Варна е Европейска младежка столица, все още не се усеща масово. Календарът на инициативите и събитията, които дават на града ни по-особено място през тази година, става все по-богат, но като че ли всичко тепърва предстои. Изминалата седмица беше особено важна, защото през нея станаха публични идеите и проектите, които вече се са предложени и очакват общинско финансиране. Нещо повече, през тази седмица протече кампания, в която на сайта на „Варна – Европейска младежка столица“ всеки можеше да гласува за предложението, което му харесва. Макар че публичната подкрепа не е най-важният елемент за това дали даден проект ще се реализира, получените гласове дават по-ясна представа за това какво очакват варненци да се случи в града им в тази важна година. Освен това, те представят и потенциала на местните организации да генерират идеи.

Мрежа за младежки дейности и читалища

Най-много предложения, общо 15, има в програмата „Мрежа за младежки дейности и читалища“, която предвижда вечерни и нощни събития за свободното време, организирани в сътрудничество между читалища, младежки зони и младежки организации.

Много гласове „за“ в тази категория получи проектът „Пилотно въвеждане на вечерни и нощни дейности за млади хора в Младежки информационно консултантски център „Скаут”. Целта му е от май до октомври да се въведе програма в партньорство с НПО, институции и бизнеса. Веднъж седмично (по-често вечерите на уикенда) младежкият център ще е пространство за срещи, контакти и неформално обучение, както и още една възможност за забавление, развлечение и нови запознанства. Като истински скаути, авторите на проекта смятат да изнесат част от дейностите в отворени пространства – плажове, паркове, зелени зони, площади.

Друго предложение, получило силна подкрепа, е „Улица Напред“. Това е поредица от културни събития под формата на лекции, работилници и заключителни практически събития, които имат за цел да подкрепят, вдъхновят и образоват културно местни творци от сферата на уличното изкуство. В „Улица Напред“ ще бъдат включени доказали се артисти като MOUSE, Nasimo, Aлекси Иванов, XPOME, GLOW от България, SHIONE (Turkey), FAYS (Romania), Dreyk the Pirate (Greece), Profesor Jangkovski (Serbia). Уъркшопите и лекциите ще се провеждат в периода от април до юли в алтернативното пространство Хале3 и ще включват група от 20 младежи.

На масова подкрепа се радва и проектът „Театър без граници“ на Фондация „Варненско театрално общество“ и театрално студио „Шанс“. Крайният резултат ще е театрална постановка, занимаваща се с проблемите на младите хора в съвременния свят. „Защо театър и защо без граници? Светът става все по-тревожен, все по-опасен. Отворен свят, свят без граници. Възможно ли е? В пиесата „От червения плъх до зелената звезда“ на Алексей Слаповский героите са изправени пред избора: живот или гибел, дрога или любов, хармония в общуването или раздяла, да помогнеш или да отминеш с безразличие… Какво още?“, пише в анонса за проекта.

Проектът „Джазът на младите“ се фокусира върху създаване на младежки джаз ансамбъл Варна през април (световен месец на джаза) с танцувален концерт в Юнашки салон, музикална работилница в Социалната чайна и улична изява. „Наред с другите големи градове в страната и Варна ще има свой джазов оркестър, което е от важно значение за културния облик на града. Това, което отличава тази формация, е, че представя модерна музика, танцувална, експериментална в крак със световните тенденции“, пише в описанието на проекта.

Наистина впечатляваща е подкрепата за проекта за оптимизиране на възможностите на младежка зона TheCenterWorld, който може да се нарече и фаворит по този показател. Това е младежка зона, работеща в областта на модерния танц, която години наред е основният фактор в танцовата градската култура на Варна. Амбицията на този проект е чрез партньорството с 6 различни организации да се създадат 12 ежемесечни инициативи, изцяло в подкрепа на Варна 2017 – Европейска младежка столица. Танцови състезания, актьорски вечери, национален екран за танцово видео, интерактивни танцови представления, литературни четения, семинари за по-добро презентиране на артисти и танцьори, workshop-и за създаване на базови умения при обработка на музика и работа с музикален софтуер, са само част от тях.

Друг танцов проект е „Танцувай с мен“, който има за цел да създаде танцови школи, които ще развиват своята дейност в НЧ „Елин Пелин“ – Варна. Младият и амбициозен екип ще зарази младежите на гр. Варна с емоцията на танца, ще ги мотивира с грижа и топло приятелско отношение, за да ги спечели за магията на голяма сцена.

Искра Петрова Проданова пък предлага на младата аудитория собствения си проект за нощна програма, която включва ателиета и девет уникални за града събития в рамките на три месеца. Общото за тях е, че са интерактивни, разчитат на съучастието на зрителя, базирани са на игрови подход и представят неповторимо преживяване. Varna ReCulture е проект, иницииран от екипа на Социалната чайна, и е един от инструментите, с които искаме да допринесем за създаването на толерантно, отговорно, ангажирано и отворено към нови идеи и познания младежко гражданско общество. Проект „Българо-испански йероглифни чудеса” („БИЙЧ”) е една възможност за развитие на Програма „Ноктюрно” в младежко пространство пред НЧ „Отец Паисий 1934”, което е изключителен показател за активна творческа, музикална и театрална дейност в годините на своето съществуване. „Младежка иновация за социално включване чрез съхранение на тракийските занаяти по българските земи“ на сдружение „Младежки алианс Варна“ е предложение да се стимулират младите хора към активно включване в обществото чрез стартиране на социална иновация, представляваща жива лаборатория за обучение и съхранение на български занаяти и тяхното популяризиране на европейско ниво. Прожекции на френски филми с български субтитри на Френския институт в България пък предвижда 10 прожекции на открито (10 определени за целта места) и 12 прожекции в читалища (6 читалища, по 2 прожекции), през цялата година, вечер от 18 ч. „Нещо различно“ се нарича идеята на сдружение „Няма невъзможни неща” за преобразяване на Читалище „Щурче“ с нова вечерна младежка програма – отворени занятия с разнообразни сценични изкуства и дигитални технологии, възможност за създаване на контакти с връстници и нови приятелства, личностно развитие. Проектът „Бъди мулти-кулинарен“ на сдружение „Моят град“ ще запознае младите хора на Варна с европейското мултикултурно кулинарно наследство. Младите хора ще бъдат включени в кулинарни работилници, а уеб платформа ще мотивира всички бивши европейски младежки столици да покажат своето културно многообразие чрез кулинарни клипове. Internalisation and Exchange of Ideas, Good practices and Know-how via EYC community exchange competitions, events, conferences and workshops се нарича предложението на Beehive Co-working Space – Varna Association за въвеждане на нови образователни работилници, срещи, на регуларна основа, за изграждане на устойчиви общности. Активно участие на младежи, доброволци за обучение как да изградят общности в партньорство с други EYCs организации. „Културен мост на европейските ценности“ е проект на

Сдружение на младите психолози в България – клон София, което има за цел създаване и развитие на културна младежка зона в архитектурния план на град Варна в района на НЧ „Отец Паисий 1934”, е едно предизвикателство за развитие на социални иновации и изграждане на мост на европейските ценности.

Проект за милиони – Инно Варна

ИННО ВАРНА е кампания за стимулиране на архитекти, дизайнери, предприемачи, организатори на събития, уеб девелопъри, готвачи, музиканти, художници да измислят и предложат идеите си за сърцето на централният квартал на Варна – Таляна в Гръцката махала, за създаването на която „Народно дело Седмицата“ писа в предишните си броеве.

Амбиция да се пресъздаде музикалната идентичност на съвременна Варна показва проектът Хайп Комюникейшън „Звуци от Таляна“. Това е проект, който за първи път представя под формата на компилация, издадена на CD творческата идентичност на неформалните общности във Варна. „Това е отпечатък на живия звук на Варна от сцените, клубовете, мазетата, пейките, гаражите и таваните“, пишат авторите на идеята, която се радва на стабилна подкрепа при общественото гласуване. „Опит за гнездене – творческа работилница“ на фондация “КРИЕЙТИВ РЕЙНМЕЙКЪРС”, има за цел организирането на уъркшоп за ученици от НУИ “Добри Христов” и мащабна арт инсталация от обекти – огромни светещи гнезда, които в същото време са анимирани чрез видеопрожекция – върху дърветата, подложени на санитарна сеч, от двете страни на улица „Преслав“. Друг уъркшоп „Проектиране, създаване и декориране на креативно пространство за млади хора” на „Иноватор – креативни пространства“ще ангажира млади хора в процеса на проектиране, създаване и декориране на креативно пространство, с технологична, образователна, научна и културна насоченост. Проектът на автокино ЕООД “Галерия на открито“ – Talyana Street Art Fest, има за цел да включи млади хора в реализирането на улични арт проекти за съживяване на градската среда Таляна. Университетски театър на Нов български университет също кандидатства за финансиране с проекта „Аз съм до теб – чуй ме“, който включва инсталация, театрален спектакъл, изработване на продукция и десетдневен флаш моб на открито. „Корабът на знанието“ е идея на СНЦ „Клъстър за развитие на морски специалисти“, която трябва да допринесе за развитието на изкуствата и културата, като превърне Варна в едни от активните културни центрове в страната, с активно младежко участие. „Разприказки“ на Вижън Сенс ЕООД обещава пък да е уникална, едновременно документално, сценично и УЕБ-базирана театрална форма с обратна тристранна връзка от уеб-страница, лайв стрийм и публиката на представлението, в което възрастните забавляват децата си чрез превъплъщение в образите на приказни герои. То е основано на мотиви от оригинални български народни приказки. „Ре-анимирай площада!“ е проект на

КАБ РК Варна, който цели чрез временни намеси млади членове на КАБ Варна трансформират площад „Мусала“ в градска сцена и я предоставят за срещи и арт събития на младежите в града.

Варненска младежка медийна академия

„Варненска младежка медийна академия“ е допълнителен фестивален модул, който представя млади европейски изпълнители в рамките на утвърдените културни прояви. В това направление постъпилите предложения са най-малко, общо пет.

Фестивално кино – образователен киноклуб/платформа за младежи“ на Фестивален и конгресен център Варна има за цел развитието на единствен за територията на града свободно достъпен образователен киноклуб/платформа, основаващ се на трансгранично сътрудничество между млади киноспециалисти от ЕС, участници в престижни филмови форуми. Отличилите се ще бъдат интегрирани в международното жури на „Любовта е лудост”, сформирано съвместно с кинолюбители и кинокритици от ЕС – всички в младежка възраст. Артин Вижън филмс ЕООД предлага проекта „София филм фест за учащи”, който осигурява безплатен достъп на ученици и студенти до върхови постижения на европейското и националното кино. Лекциите, водени от български кинодейци, имат за цел да провокират в учащите желание за евентуално развитие в кинематографията, както и да отворят мирогледа им към кино изкуството. „Международна академия по документално кино за млади таланти към 17-и международен фестивал на червенокръстки и здравни филми“ предлага за финансиране фондацията, провеждаща този традиционен за Варна фестивал. Академията ще осъществява връзката между филмовото училище и професионалната сфера, за да даде възможност на млади кинотворци от Черноморския регион да намерят свой собствен начин за развитието на техните уникални филмови дебюти.

Младежки инициативи в рамките на Международен театрален фестивал „Варненско лято“ е инициатива, с която най-мащабният варненски музикален фестивал предвижда специални събития в своята съпътстваща програма, насочени конкретно към младите хора. Това са спектакълът „Паметта на огъня“, Жар Театър, който е реализиран от международен екип в пространството на Римските терми и интерактивен огнен хепънинг в пространството на клуб „Ментол“. „Ателиета за деца от 6 до 20 години в рамките на Международен фестивал на анимационния филм WFAF 2017“ е проект Френски институт България/Institut Français de Bulgarie и има за цел организиране на 2 ателиета за анимационно кино за деца от 6 до 20 години, водено от експерт от Франция.