240 танцьори участват в Международния фолклорен фестивал

 

240 танцьори от осем държави Грузия, Македония, Перу, Полша, Турция, Индия, Колумбия и България участват в XXVI Международен фолклорен фестивал, който започна на 30 юли и продължава до 3 август във Варна. Проявата минава под мотото „Заедно днес и завинаги“ и се организира от Община Варна. През тази година участниците са селектирани между 40 ансамбъла от 28 държави, а от Перу идват за първи път в България, обясни на пресконференция Жасмина Василева, гл. експерт „МФФ и любителсто танцово изкуство“ към дирекция „Култура и духовно развитие“.
Официалното откриване се състоя на 30 юли от 21ч. в Летния театър с концерт на всички гостуващи ансамбли и със специалното участие на фолклорен ансамбъл „Варна“ и ансамбъла на НГХНИ “Константин Преславски“. По три ансамбъла ще участват във фестивални вечери на 1 август – Македония, Грузия и Перу, на 2 август – Индия, Турция и Колумбия, и на 3 август – Колумбия, Полша Грузия. Тържественото закриване е на 3 август с галаконцерт на участниците и специално 30-минутно шоу от най-добрите изпълнение от трупата на Нешка Робева.
Две дефилета „Фолклорна плетеница“ привличат както винаги погледите на минувачите. Първото беше на 30 юли от 18,30 ч. от площад „Независимост“ до входа на Морската градина, а следващото е на 3 август от 19 ч. от хотел „Черно море“ до Летния театър. Два концерта ще има на 1 и 2 август от 20,30ч. в курортния комплекс Златни пясъци и един в район „Вл. Варненчик“ на 31 юли от 20 ч. в читалище „П. Р. Славейков“. Всички прояви са с вход свободен.