20 бона глоба за собственик на заведение заради агресия

Собственик на заведение във Варна, проявил агресия към екип от инспектори по труда по време на изпълнение на служебните им задължения, отнесе глоба от 20 000 лева, написа през миналата седмица “Монитор”.
За овладяване на ситуацията се е наложила дори намеса на полицията. Повод за агресията става повторна проверка на екип на дирекция „Инспекция по труда“ във Варна, извършена в рамките на час. Причината е, че при първото им посещение, инспекторите установили, че зад бара работи непълнолетно момиче, за което е обяснено, че е дъщеря на сервитьорката. Тъй като барманът закъснявал за работа, а клиентите не чакат, тя влязла, за да помогне на майка си.
Целта на второто посещение на инспекторите била да се установи дали непълнолетното момиче продължава да е на работното място. При връщането на екипа мъж, който не се представя, а в последствие се установява, че е собственикът на заведението, изблъскал грубо един от инспекторите. В същото време жената, представила се като салонен управител, която се оказва съпруга на собственика, влиза в заведението и принуждава непълнолетната да си тръгне. Заради грубите действия на собственика, е повикана полиция.
Изготвен е акт за неоказано съдействие, който е връчен на работодателя в присъствието на полицаите. Санкцията за такова нарушение е 20 000 лв. Контролните органи на инспекцията имат правомощия по Кодекса на труда да изискват за проверка документи за самоличност.
Присъствието на малолетни и непълнолетни на работа се допуска само с предварително издадено разрешително за сезона и за определен вид работа. Инспекторите имат основание да приложат своите правомощия за обявяване на трудово правоотношение, а при установяване на непълнолетен работник да сезират и прокуратурата, припомниха още от варненската Инспекция по труда.