186 деца повръщаха след коледно парти, РЗИ смята, че е от вирус

 

 

Коледните и новогодишните празници във Варна бяха вгорчени за над 100 ученици от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, които се оплакаха от стомашни проблеми, след като празнуваха в заведение в района на Червения площад в края на декември. Първоначалната информация беше за хранително отравяне, като основните съмнения сочиха като причина за това продукцията на фирма за кетъринг. РЗИ реагира бързо на сигналите, подадени от родители, а покрай случая се вдигна шум заради обвиненията на домакините на партито към поведението на учениците, което беше отправено в социалните мрежи. Последвалата проверка обаче показа, че храната не е била некачествена и причината за състоянието на децата е другаде.

Изследванията на варненските ученици, които се оплакаха от хранително отравяне по време на коледното си парти във Варна, сочат категорично, че не става дума за хранително отравяне. Това съобщи за електронното издание “Нова Варна” директорът на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова в началото на новата година. По нейни думи, състоянието може и да е резултат от вирус.

Тя уточни, че от 186 ученици от Пета гимназия присъствали на партито, 107 са били с оплаквания, 104 са заболели със симптоми на повръщане, главоболие и разстройство. При 74 от тях е извършено епидемиологично проучване. Свързали сме се с личните лекари и родителите с препоръки за микробиологични и вирусологични изследвания. Едва обаче 22-ма от тях са потърсили личните си лекари и са направили необходимите микробилоогични и вирусологични изследвания. Всички те са се оказали отрицателни, допълни тя.

Михайлова припомни обаче, че откритата по ръцете на персонала и в заведението, където е било партито, бактерия ешерихия коли, не е била открита в децата.

„Въпреки че от БАБХ вземаха натривки почти по едно и също време с нашите инспектори, при нас резултатите за стафилококови бактерии са отрицателни. Освен това клиничната картина не се връзва с наличието на стафилококи, защото при тях пораженията са в рамките на 3-4 часа, а не след 24 часа, както е в конкретния случай. Отрицателни са и всички проби, взети от храната в заведението във въпросните две вечери. Не намерихме епидемиологична връзка между всички тези неща. Не можем да твърдим, че стафилококите са причината за влошеното здравословно състояние на децата. Всички те вече са добре и нещата са спокойни. Въпреки това засега можем да кажем само, че се касае за неизвестен източник и причинител на заразата. Напълно е възможно да става въпрос за вирус”, обясни д-р Михайлова.