16 пълнометражни филми ще се борят за „Златната роза“

 

Пълнометражният конкурс на фестивала „Златната роза“, който започва в края на месеца, включва общо 16 нови филма, от които пет мажоритарни копродукции. Това са “Посоки” на Стефан Командарев (България, Германия, Македония), “И после светлина” на Константин Божанов (България, Белгия, Великобритания), “Радиограмофон” на Рузие Хасанова (България, Полша), “Воевода” на Зорница София Попганчева (България, Хърватия) и ¾ на Илиян Метев (България, Германия).


След фестивалите в Кан, Сараево и Торонто “Посоки” ще бъде показан за пръв път пред българска публика във Варна. “И после светлина” е вторият пълнометражен филм на Константин Божанов (“Аве”), а “Радиограмофон” е дебютният пълнометражен филм на Рузие Хасанова, чиято премиера ще бъде във Варна. “Воевода” оглави зрителският бокс офис в началото на годината, а пълнометражният дебют ¾ на Илиян Метев спечели “Златен леопард” в Локарно, селектиран е в Сан Себастиан и също е премиерно заглавие за България.


Още 5 премиери ще видим на “Златна роза” 2017. Семейният филм “Лили рибката” на Ясен Григоров е приказка за метаморфозите на едно дете. Щом някой го погледне в очите, то предизвиква магическа вихрушка, променяща го от момче в момиче и обратното. Татяна Лолова е преобразена на циганска магьосница. Николай Урумов играе ролята на директор на училище, а Красимир Ранков се появява като професор по медицина. Във вълшебната лента участват също Койна Русева и Калин Сърменов. Главни роли във филма имат и четири деца на възраст между 8 и 12 г. “Вездесъщият” е вторият игрален филм на Илиян Джевелеков след успешния му дебют Love.net. В центъра на историята е писателят и шеф на рекламна агенция Емил, който постепенно се вманиачава да следи всички около себе си със скрити камери. Но невинното “хоби” се превръща в мания, която му донася както забавни моменти, така и много нежелани истини. Участват Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Анастасия Лютова, Тони Минасян, Михаил Мутафов и др. “Малко късмет за по-късно” е дебют за режисьорите Чавдар Живков и Александър Смолянов. Действието се развива в София, където горещият юлски петък изправя един срещу друг двама бивши съперници. Двадесет и пет години по-късно те все още са боксьори, макар и без ръкавици. “Моторът” на Валентин Гошев е филм за приятелството, което може да устои с години, независимо от превратностите на историческите събития.
В “Дъвка за балончета” на Станислав Тодоров – Роги Биляна и Калин се срещат случайно след двайсет и пет години, за да си спомнят първата любов, първата целувка и мечтите, които са забравили.


“Секс академия – мъже” на Георги Костов („Пистолет, куфар и три смърдящи варела“) разказва за Жан, който решава да промени живота си и се записва в курс за бързо сваляне на жени по безотказните техники на Дон Жуан.
Конкурсът ще представи и дългоочакваният нов филм на Николай Волев “Извън пътя”. Сценарист и режисьор е Николай Волев, участват Деян Донков, Сали Ибрахим, Аня Пенчева. “Врагове” на Светослав Овчаров ни пренася по времето на Балканската война. Участват Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др. “Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова, който спечели наградата на публиката на “София филм фест”, е откровен филм, в който монолозите на персонажите, намират пресечна точка в темата за душата. “Бензин” е режисьорски дебют за Катерина Горанова и Асен Блатечки. Филмът се превърна в зрителски хит в киносалоните. Участват Асен Блатечки, Калин Врачански, Снежана Макавеева, Лиляна Станаилова, Пламен Манасиев и др. В 12 А на Магдалена Ралчева учителката Лина е върната отново на работа и достига границата на психическата и професионалната си издръжливост. 14 от филмите в пълнометражната конкурсна програма са осъществени с финансовата подкрепа на Национален филмов център.