16-годишният Хасан запали знамето на училището в с. Царевци

 

16-годишен младеж от авренското село Царевци беше арестуван в началото на миналата седмица за това, че свалил, запалил и унищожил националния български трибагреник, който се издигал над сградата на местното училище. Случаят беше поет от Специализираната прокуратура, чийто представител пристигна във Варна и изнесе подробностите по случая на пресконференция пред следствения арест в града.
Запалването на българския национален флаг е станало на 2 април. За това поругаването на националния ни символ се предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 2 години, съобщи в морския град представител на Специализираната прокуратура.
Най-вероятно обаче 16-годишният Хасан, който е извършител на деянието, ще понесе по-лека присъда, защото е непълнолетен. От събраните сведения от очевидци на случая младежът от ромски произход се качил и съвсем съзнателно свалил знамето от пилона му в местното училище. Той запалил флага и го хвърлил на земята.
Задържаният Хасан, на когото вече е повдигнато обвинение, не е обяснил пред разследващите мотивите си. Тъй като е непълнолетен, в съда няма да бъде повдигнато искане за задържането му под стража.
Сигналът за случая е подаден от директорката на училището, която при идването си на работа е видяла, че трибагреникът над входа липсва, а след това е намерила и следи от унищожаването му.
Няколко младежи са били свидетели на случая, няма данни те да са част от някаква организация. На практика никой от тях не е опитал да спре Хасан, един обаче от свидетелите го е предупредил, че това, което прави, е нещо сериозно, за което ще носи отговорност. Младият ром, който унищожил българското знаме, няма предишни криминални прояви. Има доказателства, че е употребил алкохол, макар че той отрича. По обясненията на свидетелите младежите се събирали често в двора на училището в с. Цареввци, защото там можели да ползват безплатен интернет.