16-годишна варненка прави фурор в дрифта

За разлика от повечето 16-годишни, буквално живеещи в мола, едно момиче от Варна се бори за дрифт титлата в „‘Румънския шампионат“.
Кристалина Стефанова – тийнейджърка от Варна, спечели второ място в годишното класиране на надпреварата. Въпреки че това е нейната първа състезателна година, Кристалина и синият й Нисан S13 с V8 двигател покориха пистите в северната ни съседка.
Тя е дъщеря на трикратния шампион по дрифт в България Красимир Стефанов, от когото се запалва по своята страст. На 13-годишна възраст нейният баща започва да я учи как да дрифтва. Още от тогава Кристалина показва голям потенциал и проявява страст към тази дисциплина. Две години по-късно баща й решава, че е готова за дрифт битки, и двамата се записват да карат в румънския шампионат поради липсата на такъв в България. Там двамата завършват на второ място в класа си. За края на сезона решават да вземат участие в европейския шампионат – King of Europe на Slovakia Ring. Кристалина е на четвърто място в Queen of Europe, а Красимир на второ в PRO класа.
Зад гърба на тези двама човека, прославящи България по чуждестранните писти, се крие едно уникално семейство, в което всички са запалени по дрифта. Майката Ваня Стефанова е мениджър на отбора, без когото Кристалина и Красимир нямаше да постигнат тези резултати. Тя е добре позната в дрифт обществото с организирането на състезанието – Need For Drift Master във Варна всяка година.
За бъдещия сезон Кристалина и Красимир искат да карат на Европейския шампионат – King of Europe, с две нови дрифт коли, но поради липсата на средства не са сигурни дали ще могат да осъществят плановете си. Те търсят спонсори, които ще помогнат за българското участие по европейските писти.

ПСК Черно море награди деца, които обучи да плуват

28_2

90 деца от  СОУ ”Гео Милев” на възраст от 7 до 9 г. получиха грамоти след успешно обучение по плуване. То бе осъществено по инициатива на ПСК Черно море. Дипломите им бяха раздадени по време на тържествена промоция на басейн „Делфини”. Връчиха ги експертът към регионалното звено на Министерството на спорта Десислава Панева, ръководителят на проекта  по програма „Научи се да плуваш” 2016 г. на Министерството на младежта и спорта – Румяна Йосифова, и двете треньорки, които водиха заниманията – Хриска Стефанова и Миглена Николова.
Целта бе подобряване здравето и физическата дееспособност на децата и създаване на предпоставки за последващи системни занимания в партньорство със СОУ ”Гео Милев”  и общинско предприятие ”Спорт Варна”.
По време на заниманията на басейн „Делфини“ децата бяха разделени в шест групи. Обучението бе напълно безплатно – стартира в началото на юни  и приключи през октомври. В групите бяха включени и 14 деца с увреждания – основно гръбначни изкривявания и наднормено тегло, за които чрез плуване се постига преодоляване на здравословните им проблеми.
Идеята на ПСК Черно море е да съдейства за насърчаване развитието на спорта сред подрастващите, както и да допринесе за изпълнение на един от ключовите приоритети на спортното министерство – увеличаване броя на заниманията и включените в тях деца чрез предоставяне на квалифицирани спортни специалисти, получили практическа реализация с осъществяването на всички заложени дейности. Треньорките Хриска Стефанова и Миглена Николова помогнаха на малките плувци да овладеят основните елементи в двата плувни стила – кроул и гръб.
Системните занимания със спорт по време на цялата лятна ваканция съдействаха и за подобряване физическата дееспособност на децата, укрепване на здравето им, закаляване и създаване на хигиенни навици. Придобитите първоначални знания за спазване на правила за безопасност при плуване, самопомощ и помощ при инциденти във водата помогнаха и за развитие на увереност и самостоятелност на учениците.
ПСК Черно море е първи във временното комплексно класиране на БФПС за 2016 г., а състезателят на клуба – суперталантът Александър Николов, бе един от тримата представители на България в плуването на олимпиадата в Рио 2016 г.
СОУ ”Гео Милев” и ОП ”Спорт Варна” бяха предпочетени партньори и през 2015 г., когато в проекта „Научи се да плуваш” се включиха 36 деца. Добрите резултати са факт както с активното съдействие на областните експерти на местно ниво, така и с подкрепата на дирекция „Европейски проекти и програми” на ММС.