15 май става официалното начало на лятото във Варна

Веселин Златков

Доста неочаквано община Варна обяви миналата седмица, че тази година лятото в морската столица на България ще започне още в средата на май. Официалното съобщение, с което това беше обявено на медиите, а от там и на гражданите, гласеше буквално следното: „Летният туристически сезон във Варна ще бъде официално открит на 15 май. Програмата започва в 9,30 ч. на площад „Независимост“ със старта на маратон „Варна“. В 11 ч. ще бъде открит новият посетителски център на големите Римски терми, а в 12 ч. в малки Римски терми ще бъде даден официалният старт на сезона.

4 - 5 - Sezon1
От 19 ч. на входа на Морската градина започва музикално-артистична програма. В нея ще участват представителните състави от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна, които ще демонстрират най-доброто от инструменталния и вокалния фолклор от различните области на страната. В програмата са включени още вокална група „Бънджи сингърс“, танцов ансамбъл „Зорница“, балетно студио „Звездна дъга“ и ансамблите „Сребърни звънчета“ и „Звездни струни“ при Общински детски комплекс. Гостуват „Дийп Зоун Проджект“, водещ ще бъде актьорът Станимир Гъмов.

4 - 5 - Sezon5
Като оставим настрана факта, че и най-великият кмет в света не може да определя сезоните, и че май си е пролетен, а не летен месец по нашите ширини, фактът, че Варна влиза в туристически режим още от тази седмица, провокира няколко важни въпроса.
На първо място, къде са туристите? Прогнозите за туристическия сезон са оптимистични, но така или иначе чужденците ще се отправят към плажовете, хотелите и заведенията в курортите доста по-късно. Просто те искат температурите на въздуха и водата наистина да са летни, защото, каквото и да си говорим, това е нещото, което ги привлича тук на първо място. А и какво ще правят във Варна и съседните курорти, ако няма подходящи условия за плаж? На този въпрос засега никой не може да отговори, въпреки похарчените през годините милиони за изследване на възможностите за удължаването на туристическия сезон. Историческите забележителности на страната ни обикновено се сочат като отговор на този въпрос. За съжаление обаче посетителите не се тълпят в Аладжа манастир както пред Лувъра, така че да се разчита на културния туризъм не е особено уместно.
Варна, а може би и България като цяло не предлага и невиждани екстремни забавления и предизвикателства. Не че нямаме природни дадености да се развива такъв туризъм, просто никой не е инвестирал в тази алтернативна възможност да се привлекат у нас любопитни пътешественици. Между другото, вместо да спорят с календара, управляващите могат да помислят по този въпрос.
Дори и от средата на май да има някакви туристи край морето ни, важен е и следващият въпрос: Готови ли сме да ги посрещнем?
Състоянието на курортите край Варна е доста по-различно в момента, отколкото ще е през юни, юли, август и дори септември. Това може да се види от всекиго и в това има логика. Бизнесът е наясно какви разходи трябва да направи, за да поддържа туристическата инфраструктура, колко хора може да наеме в различните етапи лятото. Това, че някой ще среже една лента и ще заяви: „Нека туристическото лято започне сега!“, няма да промени нещата. И всичко ще си стои като извън сезона, само че формално ще е в него.
Това пък ни води към може би най-важният въпрос: Защо в крайна сметка се прави това варненското лято „на хартия“ да започва по-рано от обичайното и реалното?
Вероятно някой много иска да се окичи със славата на човек, който е разширил възможностите Варна да печели повече от туризма. Този отрасъл наистина остава единственото, от което в града ни идват приходи, на фона на западането на промишлеността и морския бизнес, които са очевидни.
Но наистина, нека сме реалисти – градът ни все още е в подготовка за новия сезон. Аспарухов мост е в ремонт, строителната техника все още пъпли по крайбрежната алея, реконструкцията на Морските бани продължава. Всъщност, дори и плажовете още не са основно почистени. Фестивалите, които оцветяват атмосферата на града и придават на Варна онзи „столичен“ блясък, който прави града ни център на живота пред лятото, също са далеч. За какво откриване на сезона говорим изобщо?
За съжаление, кметът на Варна Иван Портних е наистина голям специалист в туризма и е просто невъзможно да не е наясно с реалностите в бранша. Това прави въпросното „откриване“ още по-неуместно. Даването на старт на лятото във Варна в средата на май звучи точно толкова безсмислено, като старите социалистически призиви да се изпълни планът за петилетката за три години. За всички е по-добре туризмът да е поставен на реална основа и отчитането на резултатите от него да бъдат освободени от манипулации. Да, вероятно ако броим за летни месеци май и октомври, статистиката ще покаже сериозен ръст в туризма за „сезона“. Само че това няма да промени действителността. Просто ще даде фалшиво основание някой да се тупа в гърдите.

4 - 5 - Sezon3

Отпада едно от ограниченията за сезонните обекти

Едни от хората, които ще имат полза от по-ранното откриване на туристическия сезон във Варна, са тези, които сезонни преместваеми обекти. По определение, щом сме в сезона, значи тяхното присъствие по улиците е напълно оправдано. Нещо повече – едно от ограниченията за разполагане на сезонните търговски обекти в центъра на града отпадна, благодарение на комисията „Търговия, туризъм и рекламна дейност“.
Както вероятно е известно, за да не се претоварва центърът на Варна с бараки от всякакъв тип, в Наредбата за преместваемите обекти общината беше определила конкретни улици, както и 20-метрова зона в техните пресечки, където те не могат да бъдат поставяни. Единствено изключение се прави за павилионите за вестници и списания, за дребно пакетирани храни и тютюневи изделия. След последното заседание на комисията „Търговия, туризъм и рекламна дейност“ към Общински съвет – Варна, ограничението вече не важи за обектите за сезонна търговия. Какви други бараки, освен щандовете за сладоледи, фрапета, пуканки, царевица и т. н., ще се окажат „сезонни“ по критерия на общинарите ни, тепърва ще разберем. При всички случаи, ако общинският съвет одобри окончателно промяната на наредбата на предстоящата си сесия, се отваря отново вратичка за превръщането на красивия нов център на града ни в битпазар.

Плащаме за голям бизнес форум от парите за туристическа реклама

4 - 5 - Sezon4

Общината ще даде 40 хил. от бюджета си, за да стане възможно привличането във Варна на бизнес форума MTS Get Together в началото на месец юни. Възможността събитието да се проведе у нас е заради сложната политическа ситуация в Тунис, където по принцип трябваше да се състои. Сумата, която дава община Варна, е една трета от целия бюджет на събитието. От представените разбивки на разходите става ясно, че той се разходва за хранене и пиене на гостите, както и за заплащане на тяхното обслужване.
Кой точно ще дойде на MTS Get Together и с какво това ще помогне на туризма на Варна не е съвсем ясно. Според председателката на комисията „Търговия, туризъм и рекламна дейност“ Марица Гърдева (ГЕРБ) обаче това е възможност, която не бива да се пропуска. Мнението на общинската съветничка е, че привличането на такъв форум е много по-ефективно от участието на общината ни в туристически изложения и борси. Затова и средствата за провеждането на MTS Get Together ще дойдат тъкмо от това перо на местния бюджет.
Според инициаторите Варна да е домакин на събитието, то е организирано на принципа „спийтдейтинг“, който е познат при търсене на брачен или любовен партньор.
Участниците в срещите предварително поставят своите условия, на тази основа се урежда график на срещи в рамките на определено време, след което се преминава към следващия кандидат. В случая – за общ бизнес.
Според Марица Гърдева личностите, които ще присъстват в Златни пясъци и Варна, ако успеем да организираме форума, ще са особено ценни за провеждането на регатата „Тол шипс“, както и за каузата ни на Европейска младежка столица през следващата 2017-а. Окончателното отпускане на средствата ще стане отново със съгласието на целия общински съвет на сесията тази седмица. Освен от комисията по туризъм събитието получи подкрепа и от бюджетната комисия на местния парламент.