12 събития в Рождественския салон на изкуствата

12 културни събития са включени през тази година в Рождественски салон на изкуствата, която се провежда традиционно в арт залите на Градската художествена галерия, Радио Варна и Фестивалния и конгресен център. Организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна, а стартът на проявата беше поставено с гостуването в града на тромпетиста Мирослав Петков.
На 3 декември в Градската художествена галерия варненският Клуб ЮНЕСКО почете 110-годишнината на Едвард Григ с участието на камерен квартет. На 6-ти декември на същото място други песни на Григ ще бъдат малка част от концерта на трио под ръководството на Стефан Бояджиев, но основният акцент ще е върху клавирните му пиеси, както и върху клавирни пиеси от Морис Равел.
На 9 декември ще се състоят две събития – от 17 ч. в Градската галерия млади оперни певци и музиканти от Варненската опера ще изпълнят мултимедийния си концерт „Коледни вълшебства“, а от 19 ч. е спектакълът на Астор и Ангел Заберски-син „Магия по Коледа“. В зала 1 на ФКЦ майсторът на илюзиите ще се превъплъти в Дядо Коледа и ще забавлява децата и техните родители с много трикове, викторини, награди и настроение. Това е единственото събитие с билети.
На 9, 10 и 11 декември от 19 ч. в зала 6 на ФКЦ започват Дните на канадското кино по случай 150-годишнината от основаването на Канада. На 10 декември в Градската художествена галерия е традиционният концерт на камерния ансамбъл „Анима“ и на хоровата формация „Арс музика“.
Следващите три събития са посветени на художественото слово: на 12 декември в Артсалона на Радио Варна литературният критик Никола Иванов ще представи две свои книги – за Йордан Йовков и за Димчо Дебелянов, и за връзките им с Варна; на 14 декември в Градската галерия е творческата вечер на поетесата Елка Няголова и премиерата на нейната нова книга „Шест грама“; на 15 декември в Артсалона на Радио Варна Ивайло Диманов и Иглика Пеева ще представят музикално-поетичния спектакъл „Сонатина за цветни сънища“.
На 16 декември в Зала „Бах“ на методистката църква във Варна Боян Бъчваров ще изнесе традиционно-коледен органов концерт. На 18 декември в Концертното студио на Радио Варна ще чуем внука на знаменития Идеал Петров – Росен Идеалов (кларинет), и Ростислав Йовчев (пиано), с програма, която включва произведения на Вебер, Брамс, Роберт Шуман, Робърт Мучински, Данко Йорданов и Асен Димитров.