10 млн. от такса смет са събрани, но не са използвани

Веселин Златков
Варненци, някой от вас да е виждал тази година да се мият улиците и площадите в града? Не, не сте? Това всъщност няма значение. Важното е, че според община Варна това се прави.
В справката за изпълнение на план-сметка „Чистота“ към края на юни тази година е записано, че за „ръчно и машинно миене, мотометене на градската част по програмата на Община Варна за намаляване вредните емисии“ вече са разплатени 17 010 лв. Кога и за какво точно миене става въпрос, ние не можем да се сетим, затова и ви питаме – да сте виждали някой да мие улици и площади във Варна?
Справката за управлението на средствата за чистотата на Варна за първата половина на 2016-а показва и други интересни неща на фона на тоталната криза с боклука в града.
Общината се е справила доста добре със събирането на такса смет – от планираните 27 млн. лв., които граждани и фирми трябва да внесат в бюджета, вече са събрани 19,7 млн. лв. Де да беше толкова силна местната власт и в използването на събраното! До края на юни общите  разходи за чистотата на Варна, морската столица, лицето на България пред света, бъдещата младежка столица на Европа, са малко над 9 млн. лв.
Казано още по-просто, една трета от общата сума, с която Варна трябва да се чисти, нещо се губи. Става въпрос за около 10 млн. лв., които вече са събрани от варненци, но не се влагат в нищо – нито в нови контейнери, от които има крещяща нужда, особено в населените места край града, нито в събирането на биоотпадъци, нито в изграждане на нова GPS система за следене на сметоизвозването. За това не е дадена нито стотинка от началото на годината.
Но затова пък се плаща за миене на улици и площади, което май никой не е усетил.
Ако проблемите с боклука във Варна свършваха само с това за какво харчи общината и за какво не, нещата щяха да са поносими. Лошото е, че самата всекидневна дейност по извозването на отпадъците е под всякаква критика.
Добре е, че кметът на града Иван Портних най-сетне призна, че проблем има. За това му бяха нужни около два месеца, в които гражданите всекидневно засипваха медиите със снимки на преливащи контейнери. Добре е също, че ще събира глоби.
Само че варненци вече не ги интересуват глобите, а градът им да е чист и да не смърди като кочина! Все пак лято е, това е сезонът, в който се очаква Варна да е хубава, привлекателна и очарователна за туристите, а това е малко трудно, когато мирише не просто лошо, а ужасно.
Както се видя по-горе, общината е силна в събирането на пари. Явно проблемът е, че не знае какво да прави с приходите си, така че гражданите да са доволни и да спрат да се притесняват от евентуални епидемии… А щом хората в общината не знаят какво да направят, за да отговорят на нуждите на гражданите, значи не са правилните хора. И трябва да си ходят!