10 мита за отслабването

Какви храни как да избираме за отслабване

Защо много хора се опитват да отслабнат, а все не успяват? Или временно свалят някой килограм, а после напълняват повече отпреди?

Защото често се следват митове, които всъщност пречат на трайното отслабване. А трайно отслабване означава здравословно – когато става съобразно естествените потребности и процеси в организма, а не да ги нарушава.

Преди всичко човек трябва да е наясно кое и как трупа излишни килограми.

Да, част от причините за наднорменото тегло са приеманите калории. Само че те не са еднакви – калорията от плодове не е равна по въздействие и ефект от калорията, приета от свинско месо. Така че при трайното отслабване не става дума за тотално ограничаване на калориите.

Митът, че с полуглад или глад може да се отслабне трайно, се опровергава бързо при всеки, който е опитал. Относно храната отслабването трябва да е с прецизиране на храните, без те да бъдат тотално ограничавани или спирани.

Тук идва следващият мит – за всичко да „виним“ мазнините и въглехидратите. Всъщност те са необходими на организма, защото участват в биологични процеси, чрез които тялото съществува, има имунитет и се развива.

Мазнините например са основният „доставчик“ на енергия, а наред с това участват в хормоналния синтез, играят роля за клетъчното изграждане, по време на отслабването дават усещане за ситост и т.н.

Въглехидратите също са ценен източник на енергия, подобряват концентрацията, издържливостта и др. Истината всъщност е, че нерационалният прием на всяко вещество е нездравословен.

Затова за отслабването е необходим баланс в храненето. За да ефективен, той може да се състави от специалисти като например в дебелариум Lucky Fit, които да съобразят общото състояние, възраст, възможности на пациента.

Така ще отпаднат и следващите два мита – да се ядат „само полезни храни“ – например плодове или зеленчуци, и че тогава няма значение по кое време.

Храненето трябва да е многообразно, в разнообразни съчетания и определени часове.

Митове, свързани с начините за отслабване

Има и редица митове, свързани с начините за отслабване. Един от тях е, мазнините да се изгарят чрез интензивни тренировки в края на седмицата.

Разновидност но този мит са многобройните повторения на по-леки натоварвания.

Всъщност физическите натоварвания трябва да са редовни, равномерни и разнообразни – движение по различни терени, наклони, настилки, фитнес или някоя игрова гимнастика и т.н., придружено с подходящо меню. Така се избягва физическата и психическа умора.

По аналогичен начин не е вярно, че няма проблем, ако през уйкенда „се отпуснем да хапваме повечко“, след като през седмицата сме се хранили рационално и здравословно. Това е стрес за организма и процесите в него, объркват се „навиците“ му и метаболизма.

Мит също така е, че постоянният прием на слабителни чайове предпазва от натрупване на килограми. Тук се крие реален риск да се увреди стомашната и чревната микрофлора, което да доведе до редица проблеми, включително и с имунитета.

Тук са и средствата за отслабване, които действат на база обезводняване.

По-особен е случаят на отслабване с вода. Водната диета може да помогне, но може да се превърне и в опасен мит, ако не се провежда правилно. Затова при нея е задължително да се потърси консулт със специалисти.

Много хора за отслабването се надяват сауни, но това всъщност е мит – при сауните човек се освобождава от течностите, които бързо възстановява, защото не може да се стои жаден.

Друга заблуда е, че чаша много студена вода преди ядене ще спести натрупването на тегло. Действително се изразходват калории, за да се стопли организмът, но този разход е нищожен.

А студената вода е вредна за храносмилането и разграждането на храната: натрупват се токсини, веществата не се усвояват оптимално, което води цялостен здравословен проблем.