10 двойки се венчаха във Варна в деня с четирите единици

Бройката е два пъти по-голяма в сравнение с миналата година

Александър Дечев

10 двойки сключиха граждански брак в Ритуалната зала във Варна в деня с четирите единици – 11 ноември. Делникът не спря влюбените да се врекат официално във вечна вярност, като оставят сватбени купон с приятели за през уикенда. Практиката със съвпадащите числа на датата и месеца се спазва открай време, а допреди четири години много двойки търсеха три съответствия на числата – например 09.09.2009 или 12.12.2012.
Любопитното е, че през тази година браковете са два пъти повече в сравнение с 2015 г., когато заветното „да“ в този ден са си казали само пет двойки.

7_1
Освен съвпадението на цифрите, на 11 ноември православната църква почита свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.
Именно християнският празник е бил една от причините, освен повтарящите се цифри,  младите Милена и Емил да изберат 11 ноември, за да станат семейство Стоянови. „Първо, сключваме брак на 11 ноември, тъй като точно преди година на тази дата Емил ми предложи да се оженим. Освен това тогава се почита и свети Мина. Затова решихме да се вречем във вечна вярност точно сега“, каза Милена, която преди 11 месеца е станала за първи път майка. Любопитното е, че през 2015 г. тя хваща букета на сватбата на Наталия и Даниел Григорови, които сега са им кумове.
Съвсем скоро пък родители ще станат Роман и Росина, които от 11 ноември са семейство Радионови. Именно напредналата бременност на момичето е основната причина те да се решат на тази стъпка. Роман признава, че да предложиш брак не е никак трудно и препоръча на повече мъже да побързат, за да изпитат това страхотно чувство. Росина пък си пожела да е вечно със своя избраник.