Ярки символи изненадват минувачи по Станчовата алея

Три символа, чийто смисъл не е много ясен, могат да бъдат видени на Станчовата алея в Морската градина. Алеята по принцип е затворена за преминаване, тъй като в тази зона има неукрепено свлачище. От дълго време обаче оградите не спират никого, защото части от тях са демонтирани и преминаването става свободно.

6-simvoli-1
Какво е предназначението на символите, изрисувани с ярки цветове на асфалта, не е съвсем ясно. Знае се само, че те се появяват един след друг някъде от лятото насам, разказаха очевидци. Съдържанието на знаците може да е безобидно, да е част от някаква игра, смятат повечето от минувачите. Според други обаче може да става въпрос за послания на някакво тайно общество или дори за магия. Един от символите определено напомня на кадуцей – жезълът на древногръцкия бог Хермес. Този предмет се смята за символ на съзидателната сила, както и на мира и защитата. В случая обаче има само една, а не две спирали.
Вторият символ е кръст в кръг, като в него се усеща някакво келтско влияние. Най-новото изображение е на неясно животно, което е захапало опашката си, като това най-често се приема за универсално изображение на вечността.
Някои от  хората, видели тези символи, се заканват да ги замажат с боя или дори да доведат свещеник, който да пречисти мястото с ритуал. За тях няма съмнение, че далечният и оставен без осветление участък от Морската градина е станал сцена на вещерски ритуали. Разбира се, обяснението може да е далеч по-успокояващо. Може да става въпрос наистина за детска игра или за опити на някой дизайнер, който иска да види как ще изглеждат изображенията му. Опитите ни обаче да намерим сходни символи в интернет засега удариха на камък.