Ян ван Маанен дирижира „Летящият холандец“ във Варна

 

На 27 април, 19.00, на сцената на Държавна опера Варна предстои предпремиерата на романтичната опера „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер, по проект на Балканска оперна мрежа. Същинската премиерата ще е на 12 юли в ММФ „Варненско лято“ и Опера в Летния театър 2018. Зад диригентския пулт застава главният диригент на варненската опера, Ян ван Маанен.
„Трудността при „Летящият холандец” идва оттам, че произведението продължава да се причислява към т.н. „Ранен Вагнер”, което автоматично го подрежда до приказните опери на Вебер и белкантовите творби на Белини. В същото време в ”Летящият холандец” се появяват моменти на силен драматизъм и музикални картини на неукротими природни сили, каквито толкова често се срещат в по-късното му творчество. В този смисъл за мен като диригент е важно да намеря баланса между тези две характеристики.
Доколко Вагнер е търсил себе си и нов, собствен стил в „Летящият холандец”, не е съвсем ясно какво точно е искал, особено що се отнася до темпото и връзката с други различни темпа. В интерпретацията си аз се опитвам да следвам интуицията си, за да изградя представление, което звучи логично, като използва в същото време мощта на величествената и много енергетична музика на Вагнер. Това не е обикновена проблематична творба, това е творба на гений. Никой друг преди Вагнер не е успял да композира такава буреносна музика, толкова страховити призрачни припеви и опияняващи песни в една опера“, казва маестрото по повод творческите предизвикателства, пред които е изправен.
Той допълва, че тъмните краски в музиката на Вагнер напомнят живописта на знаменитите холандски художници Рембранд и Ван Ейк, както и на шведския писател и художник Стриндберг. „Тази толкова завладяваща и хипнотизираща атмосфера направо те кара да забравиш, че си в театъра“, признава диригентът.
В по-шеговит план холандският маестро признава, че му е приятно да интерпретира творбата, свързана с неговата родина. Но мрачната легенда едва ли може да се свърже с хората, които живеят в съвременна Нидерландия, смята Ян ван Маанен.
„Не мисля, че холандците имат някакво отношение към „Летящият холандец”, освен може би рибарите, каквито все още срещаме край Северно море и Айселмеер. Повечето от тях са много религиозни, така че за тях „Летящият холандец” би могъл да бъде предупреждение за това, което ги очаква, ако не съблюдават божите заповеди. Останалата част от холандците асоциират в днешни дни „Летящият холандец” по-скоро с развлечението в стил „влакчето на ужасите” в нашия известен тематичен парк „De Efteling”. Разбира се, за мен като холандец, е специален момент и чест да дирижирам „Летящият холандец” във Варна. Ще вложа най-доброто от себе си, за да пресъздам въздействащо тази трагична история. Всеки път, когато летя за Варна, предвкусвам удоволствието от поредната среща с прекрасните артисти на Варненската опера. И ако след спектакъла някои от тях ме нарекат „Летящият холандец”, не бих имал нищо против. Дори бих се зарадвал на това прозвище“, казва маестрото.