Янко Станев коментира: За да бъде Морската градина само парк, трябват 100 милиона

100 млн. лева за обезщетения на собствениците на имоти или коренна промяна в законите – това са двата варианта да се сбъдне старата мечта на варненци Морската градина да бъде само и единствено парк, без коли и без хора, които живеят на територията ѝ.
Темата беше подета за пореден път на общественото обсъждане на бюджет 2018 на общината. Няколко граждани поставиха въпроса за опазването на парка, и на цялото зелено богатство на града. Един от тях, който се представи като бивш контрольор на парка, заяви, че сегашното разделение на парка на историческа част и на терени, на които се допуска за има жилища, е грешка, която общината трябва да поправи.


„За това трябват 100 млн. лева за обезщетения. Или да се промени законът“, каза от залата зам.-председателят на Общински съвет – Варна, д-р Янко Станев (СДС). Тъй като репликата му не беше казана на микрофон, тя вероятно няма да влезе в протокола на общественото обсъждане. Шефката на общинските финанси Стефка Господинова обаче буквално повтори неговите думи, без да коментира дали общината има амбиция да промени ситуацията в Морската градина.
Тя обаче ясно заяви, че не приема критиките, че паркът е мръсен и не се поддържа. „Трябва и ние да се сме малко шовинисти и да го пазим. Иначе няма човек, който да е дошъл от друг град и не е признал, че такава градина няма другаде“, коментира Господинова.