Юноша на Черно море спира с баскетбола

Николай Колев ще обучава таланти в Берое

Юношата на Черно море и шампион от последния сезон с ЛУКойл Академик Николай Колев се завръща в Берое. 28-годишният бивш национал започва обучение в треньорския щаб на старозагорци под ръководството на националния селекционер Любомир Минчев. Така той спира със състезателната си дейност.
„Наложи се да прекратя кариерата си по здравословни причини. Решението не беше трудно, защото все пак става дума за здравето ми. Оттук нататък мога да се завърна на терена единствено като ветеран“, коментира Николай Колев пред официалния сайт на Берое.
Баскетболистът получи травма в коляното именно като състезател на Берое през април 2014 г. след сблъсък на тренировка. Направените прегледи показаха скъсана предна кръстна връзка. Колев моментално бе опериран, но въпреки положените усилия не успя да се възстанови.
„Преди три години, когато дойдох като състезател в Берое, останах със страхотни впечатления, срещнах човечност и отношение. Тези неща ме дръпнаха и сега към Берое, след като получих предложението именно тук да премина обучителен период. А и съм свързан с града и марката, тъй като родителите ми са били състезатели по висок скок в Берое“, допълни още бившият баскетболист.
„Имахме морални съображения да го поканим именно тук да се учи на новия занаят“, коментираха от ръководството на Берое. „Надяваме се, след като получи треньорски лиценз, той да остане на работа в клуба и да се заеме с подрастващите. Целта ни е да изградим сериозна детска школа и той много ще ни помогне за това“, споделиха още ръководителите на „зелено-белите“.
„Ще положа големи усилия, за да се образовам като треньор, а времето ще покаже какво ще стане. В кариерата си съм работил с много и различни треньори, които използват различни методи за работа. Най-много ми допадат тези на Любо Минчев и Жоро Давидов“, завърши Николай Колев.

28_2

Пети голям турнир за две години във Варна

Зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде домакин за пети път в последните две години на голям волейболен турнир, отбелязва сайтът на Европейската конфедерация (ЦЕВ). От 2 до 10 септември тази зала ще приеме мачове от група 2 на Европейското първенство за младежи (до 20 г.), където са отборите на Беларус, Русия, Чехия, Турция, Сърбия и Италия.
По-рано през това лято зрителите във Варна имаха възможността да наблюдават на живо финалните мачове от Европейската лига за мъже и срещите от финалния турнир във втора дивизия на Световното гран при за жени. И в двете състезания българският отбор завърши на четвърто място, но младите състезатели натрупаха невероятен международен опит, който ще им бъде силно необходим за в бъдеще.
През 2015 г. морската столица на България бе домакин на финалите на Световната лига във втора дивизия. Повече от 5000 зрители направиха шумна и невероятна атмосфера, но за съжаление, на местните фенове в решителния мач българският национален отбор загуби с 0:3 от бъдещия шампион в Световната лига – Франция.
През октомври 2015 г. тази зала прие и мачовете от предварителна група С на Европейското първенство за мъже. Световните шампиони от Полша завършиха на първо място, а голямата изненада Словения започна от този град пътя си към големия финал в турнира.
Сега Дворецът на културата и спорта е готов за друго голямо волейболно състезание – Европейското първенство за младежи. И въпреки че българските национали ще играят в Пловдив, варненските фенове ще имат възможността да наблюдават някои от изгряващите звезди в любимия им спорт. Първият мач във Варна е между Турция и Сърбия на 2 септември от 15 ч. местно време.