Щъркел и бебе красят изхода на АГ болница

Фигура на щъркел, който носи бебе, стои от днес на изхода, от който излизат новородените във АГ болница във Варна. Пластиката е дарение на общинското здравно заведение от ексцентричния общественик Росен Марков. Управителят на АГ болницата доц. д-р Емил Ковачев благодари за подаръка, който вероятно съвсем скоро ще стане любимият фон за снимки на радостни семейства, сдобили се с рожба.
На представянето на фигурата стана ясно, че здравното заведение готви още една новост за своите пациенти, която не е пряко свързана с медицината. Отново с помощта на Росен Марков, АГ болница планира строителството на параклис в двора си. Доц. Ковачев сподели, че се надява да получи подкрепата на община Варна за реализиране на идеята.
От началото на годината в общинската болница са се родили около 800 бебета, като между тях има и три тройки тризнаци. Броят на двойките близнаци постоянно расте и те са 26, но в следващите дни се очаква появата на още две, съобщи доц. Ковачев.
Той каза още, че възприема щъркела като символ на зачатието, но и на очакването. Управителят на АГ болницата във Варна очаква от здравната каса да коригира двете основни  клинични пътеки в сферата на родилната помощ, защото мнението, че финансирането им е силно занижено, вече е общо. Това води до финансово загуби за здравното заведение, което поема и най-тежките случаи с бременни от цяла Североизточна България.
Доц. Ковачев коментира, че има много случаи на новородени с малформации заради тенденцията жените да отлагат бременността си. Масово те вземат решение да родят първото си  дете, след като навършат 35, сподели управителят на АГ болница във Варна.