Ще съдят варненски бизнесмен за избегнати данъци

 

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден управителят и съдружник в дружество с ограничена отговорност Георги Ч. Той избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 187 142 лева, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.
Престъплението е извършено от подсъдимия като продължавано деяние чрез потвърждаване на неистина в подадени данъчни декларации за 13 отчетни периода. Така управителят на дружеството успял да приспадне неследващ се данъчен кредит.
41-годишният подсъдим декларирал доставки, каквито не били извършвани в дружеството. Престъпната схема с цел приспадане на неследващото се ДДС започнала през май 2009 г. и продължила да се прилага в дружеството до 2011 г. с фиктивни доставки от различни фирми.
Ако бъде признат за виновен, Георги Ч. може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Предстои делото срещу 41-годишния управител и съдружник да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.