Ще го има ли артистичния квартал „Таляна“, или не

Веселин Златков

Няма как вече да сме забравили, че през миналата 2017 година Варна беше Европейска младежка столица. Покрай титлата общината лансира една интересна и обещаваща идея, а именно – обособяването на нова артистична зона, на нов творчески квартал, наречен „Таляна“.
Около половин година след като идеите на архитекти и дизайнери бяха обобщени на специален пленер, плановете за „Таляна“ сякаш потънаха в забвение. Около бъдещето на артистичния квартал, който и до момента е повече идея, отколкото реалност, цари тишина. И това не е никак добър знак, че нещо в тази част на Варна изобщо ще се промени, въпреки декларираните амбициозни намерения.


Някакви следи от намеса в зоната в историческото сърце на Варна – най-общо казано, от площад „Мусала“ до жп гара – все пак могат се видят. Тук-там конструкциите, които скриваха старите оригинални сгради, са демонтирани. Но няма промяна в посока на това, което специалистите изтъкнаха като задължително условие за съществуването на „Таляна“ като артистичен квартал. Според тях, дори и зоната да не бъде изцяло затворена за коли, то със сигурност тя трябва да даде преимущество на пешеходното придвижване. В това отношение засега няма никаква промяна.
Очакваното въвеждане на Синя зона в центъра на Варна със сигурност ще направи идеята за оформянето на „Таляна“ по-трудно постижима. А и не се знае дали едното е съгласувано изобщо с другото.
Разбира се, в момента ресурсът на Варна за промяна на инфраструктурата е погълнат от други, доста по-мащабни пътни проекти. Дано обаче „Талянът“ не е бил идея само за едно лято. Морският град определено има нужда от своя артистичен квартал, защото такива съществуват навсякъде в Европа на местата, на които се държи да се създават и поддържат творчески амбиции. А Варна винаги е претендирала, че е точно такова европейско място.