Щангистът Христо Христов гони медал на първото си световно

Изуми специалистите, след като стана майстор на спорта едва на 16 години
 В „Титан” убедени, че талантът ще вдига и на Олимпиадата за деца
Състезателят на варненския клуб „Титан” Христо Христов ще участва на първото си световно първенство. Това стана възможно, след като 16-годишният талант покри норматив за майстор на спорта и участие на шампионата на планетата при 17-годишните в Тайланд на лично-отборното първенство на България в „Спортпалас”.
Ицо стана безапелационно държавен шампион в две възрасти – при юношите до 17 години и мъжете в категория до 94 кг с двубой от 330 кг.
Деветокласникът в Спортно училище „Георги Бенковски” постигна и лични постижения в отделните движения – 147 кг в изхвърлянето и 183 кг в изтласкването.
„С тези резултати Ицо би покрил норма за майстор на спорта и в най-тежката категория при мъжете – +105 кг. Много рядко наши щангисти са ставали майстори на спорта в тази възраст. Не помня някой да го е правил в последните 15 години”, похвали таланта шефът на „Титан” Радостин Димитров.
Световното първенство, което ще е първо за Ицо, е в Тайланд от 1 до 9 април. Варненецът започна подготовка за шампионата на планетата в Дианабад заедно с другите национали вчера. На лагера е и неговият личен треньор Живко Николов.
„Надявам се Ицо да е здрав и да се подготви по най-добрия начин за най-престижната проява. Според наша информация, ако изхвърли 150 кг и тласне 185 кг, ще вземе медал, а подобни резултати са по силите му. Класиралите се до шесто място пък ще добият право да участват на Олимпиадата за деца в Китай през 2018 година. Аз вярвам, че Ицо ще вдига там”, допълни Димитров.
Директорът на Спортно училище „Георги Бенковски” изрази задоволство, че Ицо се формира като личност при тях. „Гордеем се, че едно скромно, сериозно и дисциплинирано момче като него израства като човек и личност в училището ни и развива спортната си дарба под ръководството на утвърдени специалисти, които  също са наши възпитаници”, каза Янчева.
Както е известно, през миналата година Христо Христов постигна първия си голям международен успех, след като стана европейски шампион за юноши в Полша. Според специалистите, ако продължава да се развива по възходяща линия, варненското дето-чудо може да направи нещо голямо на Олимпийските игри в Токио през 2020 година.