Чъкито стана за осми път шампион по кикбокс след технически нокаут за 20 секунди

Звездата на СК „Ахил С.Г. Груп” ще дебютира в муай тай, иска да участва на европейско първенство
Звездата на СК „Ахил С.Г.Груп” – Александър Чакъров, е имал неочаквано препятствие във финалния мач на балканското първенство по кикбокс във Върбас, Сърбия.
В кат. до 71 кг в К1 при юношите старша възраст Чъкито е срещнал представител на домакините, който е бил подготвен от настоящия селекционер на националния отбор на България – Йотич.
Въпреки това 18-годишният варненец не само, че не се смутил, но натупал хубаво сърбина. След поредното му кроше съдията прекратил срещата във втория рунд и вдигнал ръката на победителя Чакъров. Така той спечели първата си балканска титла, само година, след като се качи на ринг.
Неотдавна Чъкито участва и за първи път на световно първенство в К1. В Дъблин той падна в първия си мач от литовец.
„Съперникът бе висок и неудобен. Малко го подценихме и допуснахме слабости в стратегията. Въпреки това в хода на мача Чъкито му нанесе доста удари и друг едва ли би издържал. В крайна сметка след трите рунда съдиите дадоха победата на литовеца с 5 точки повече”, каза Костов.
Иначе у нас Чакъров продължи да мачка наред и преди седмица стана за осми път държавен шампион, сега във фулконтакт. Във финалния двубой в Свиленград Сашо преби столичанин още в 20-ата секунда с технически нокаут. Любопитно е, че треньорът на съперника му сам поиска мачът да бъде прекратен, тъй като неговият възпитаник се олюлял на въжета след поредните понесени удари и видимо бил неадекватен, докато съдия броял до 10.
В момента Александър Чакъров е на 18 години и учи в частна езикова гимназия „Джордж Байрон” с английски език. През май следващата година ще е абитуриент.
„Започнах с кикбокса на 14 години. Мои двама приятели ме заведоха в залата. Нямах амбиции да ставам състезател, но ми хареса и останах. Оттогава досега тренирам само под ръководството на Костадин Костов. Освен че ме учи на спорт, той ми дава и ценни житейски съвети – да съм дисциплиниран, умерен в живота, да правя добро на хората и да съм по-смирен”, каза за „Народно дело Седмицата” Чъкито.
До този момент боецът е спечелил при юношите 14 медала – 8 златни, 3 сребърни и 2 бронзови у нас, и една златен на Балканиада.
Трудното за Сашо обаче тепърва предстои, тъй като догодина ще се конкурира с мъже. Преди това целта му е да дебютира на държавно по муай тай и евентуално да участва на първото си европейско първенство.
„Не се страхувам от боевете при мъжете, защото се чувствам подготвен и трупам опит. Но аз самия не зная какво ме очаква вбъдеще, тъй като искам да уча за висше образование в чужбина. На този етап мисля за кикбокс и муай тай, и за новите ми предизвикателства в спорта”, допълва Чъкито.
„Когато завърши средно образование, мога да му намеря работа, но ако реши веднага да замине в чужбина, няма как да го спра”, уточнява пък Костов.
Последният смята, че откакто е на ринг, Александър няма късмет в жребия: „Още в дебюта си срещна седемкратен шампион и изгуби. След това почти винаги излиза в първия си мач на първенство срещу възможно най-силния противник. Но Чъкито е с безспорни качества, изгражда манатилет на победител и натрупа самочувствие, така че разполага достатъчно аргументи, за да се справя с всеки.”
Костов изрази задоволство, че е изградил състезател като Чакъров и признава, че амбициите му са да създаде и други кикбоксьори като него в клуба.
„Това е големият ми стимул в залата. Аз държа моите възпитаници да участват на състезания през годината, защото това означава, че за всяко първенство са направили 20 тренировки през месеца. Ако не ходят на турнири, значи се връщат 5 процента назад в развитието си. Тази година нещата са по-добри за нас, защото 22-ма таланти, мъже и жени участваха в състезания. Това е с двама повече от миналата година. Надявам се през 2017-а да вдигнем и по-високо летвата”, заяви още Костов, който приема всеки ден желаещи да тренират кикбокс в залата им на бул. „Сливница” №57.

Още двама от Ахил се окичиха със злато

29-03

Освен Чъкито още двама от СК „Ахил С.Г.Груп“ – Александър Чакъров-Чъки се окичиха със злато на държавното отборно първенство в Свиленград.
Шампиони станаха също дебютантката Анжела Еленкова – 50 кг, лайт контакт, девойки старша, и Надежда Петкова – плюс 70 кг, лайт контакт, девойки старша.
Възпитаниците на Костадин Костов взеха още 4 сребърни и 4 бронзови медала, като от вицешампионите най-добро впечатление оставиха дебютантът Ивелин Янев – кат. 57 кг, лайт контакт, юноши младша, и Давид Адао – кат. 47 кг, лайт контакт, юноши младша.
„Участвахме с 14 състезатели и всеки от тях даде това, което се очакваше. Благодаря им, че ме направиха един щастлив треньор“, заяви за „Народно дело Седмицата“ треньорът Костадин Костов.

Боил за пореден път е шампион в отборното

29-02
Варненският Боил за пореден път доказа, че е №1 у нас в кикбокса. На държавното отборно първенство в Свиленград бойците на старши треньора Красимир Кирилов се окичиха със 7 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала.
Държавни шампиони: Николас Иванов в стил фул контакт – ЮМВ – 48 кг, Пламена Стоева в стил фул контакт – жени – 52 кг.,
Теодор Христов в стил фул контакт – ЮМВ – 67 кг, Християн Кънчев в стил фул контакт – ЮСВ – 57 кг, Христо Христов в стил фул контакт – мъже – 71 кг, Димитър Пенков в стил фул контакт – мъже – 67 кг, избран и за най-техничен състезател,
Детелина Неделчева в стил лайт контакт – жени – 65 кг. Вицешампиони: Валентин Вълчев в стил фул контакт – ЮМВ – 48 кг, Даниел Димов в стил фул контакт – ЮМВ -71 кг.
Бронзови медалисти: Мартин Стоилов в стил лайт контакт – 9-12 г. – +47 кг, Велислав Николов в стил фул контакт – ЮМВ – 67 кг, Аладин Славчев в стил фул контакт – ЮМВ – 57 кг, Здравко Стоев в стил фул контакт – ЮМВ – 67 кг.
“Участвахме с 13 състезатели, които взеха 13 медала. Това е показател за нивото на технико-тактическата подготовка в клуба. Огромни благодарности към нашите състезатели, за проявената всеотдайност, мотивация и борбеност. Благодарности на нашите спонсори и симпатизанти, за доверието, което оказват. Огромни благодарности и на невероятният и сплотен треньорски екип – Делян Славов, Добромир Йорданов и Александър Стоилов. СКБИ „Боил“ е това, което е благодарение на всеки един от Вас“, заяви за „Народно дело Седмицата“ старши треньорът Красимир Кирилов.