Читатели разкриха: Поредният архитектурен паметник изчезна при ремонт

Стара варненска къща в центъра на града беше съборена изцяло, въпреки предварителния план фасадата й да бъде запазена като архитектурна ценност. Сградата изчезна от картата на Варна в средата на миналата седмица. По предварителен план, там не се извършва събаряне, а само пристрояване и надстрояване, като това е изрично упоменато на информационната табела на обекта.

8 - Kushta1
Официална информация за случая така и не беше изнесена и медиите научиха за станалото единствено благодарение на сигнали на съседи. Версиите на очевидците за станалото обаче се разминават. Според някои свидетели, фасадата на къщата до Икономическия университет е паднала сама. Обитатели на съседната къща, също доста стара, признаха, че се притесняват това да не повлияе на стабилността и на техния дом.
Фасадата на стара сграда на ул. „Княз Борис І“  не се е срутила сама, твърдят други. Тя по-скоро е била съборена умишлено или като резултат от некадърни действия на работници. Това показва снимка на варненец, направена часове преди архитектурната ценност да изчезне окончателно. На кадъра, изпратен наш читател, ясно се вижда как група работници бутат стената, покачени на най-горното ниво на масивното скеле.

8 - Kushta2
Къщата се намира само на метри от мястото, където беше т.нар. „Картофена къща“, превърнала се в символ на изчезващите архитектурни паметници. При управлението на кмета Кирил Йорданов тя беше съборена без разрешение, а институциите се оказаха напълно неподготвени за ситуацията. Решението беше да се задължат собствениците да възстановят архитектурния паметник, което не се е случило и до ден-днешен, вече цели 8 години.