Четвърт век оспорвани кушии: Девня отпразнува подобаващо Тодоровден

Община Девня организира големи конни надбягвания на Тодоровден в местността Глиган чешма в девненската гора. Традицията датира отпреди 25 години, когато за първи път в Девня се организират кушии. Всяка година събитието събира хиляди хора, а надпреварите са атрактивни и оспорвани.

10 - Todorovden 3
Участници се включиха от цяла Североизточна България и други краища на страната, както всяка година. Това състезание е първото поред за годината в региона и интересът е голям както за участници, така и за зрители. Кметът на Община Девня Свилен Шитов продължава традицията на Тодоровден общината да организира кушии с коне, като мероприятието се радва на голям интерес от девненци и гости на града. Тази година наградният фонд е 5000 лв. и беше разпределен между класиралите на първите три места в четирите гари – 1200, 1600, 2200 и 2800 м.

10 - Todorovden 2
Самодейци от НЧ ”Съзнание” пресъздадоха традиционния ритуал със захранването на конете и изпълниха традиционните за Тодоровден народни песни. Атракция и много адреналин посрещна гостите на надбягванията в Девня. Два от конете паднаха в надпреварата, но са добре, разказаха зрители на традиционната надпревара.

Фото Румен Сарандев