Чествахме тържествено 150 години от първата жп линия в България

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски участва в тържествата по повод 150-годишнината от въвеждането в експлоатация на железопътната линия Варна-Русе. Празникът, посветен на първата жп линия в България, се отбелязва миналата събота с атракционно пътуване. Юбилейната композиция е теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на цар Борис III – „Корона експрес”.
Министър Ивайло Московски откри заедно с кмета на община Каспичан Милена Недева юбилейна плоча на жп гарата в града. При откриването й министърът заяви, че се надява в най-скоро време да се намери финансиране за модернизацията на железопътната линия Варна-Русе.
Вярвам, че до броени месеци ще можем да осигурим и устойчивост на железопътния транспорт поне за следващите 10 години, добави още министър Московски. Той поздрави всички железничари и техните семейства с днешния празник, като им пожела много здраве и благоденствие.
Строителството на жп линията започва едновременно както от Русе, така и от Варна. Изграждането приключва със съединяването й в района на гара Каспичан. Железопътната линия, свързваща най-голямото морско и най-голямото речно пристанище в България, е открита на 7.11.1866 г., когато за първи път е пропътувано разстоянието от 222,7 км между Русе и Варна.
Фото Бисер Янев