Чествахме празника на икона, която пази от рак, магии и зависимост от наркотици

 

На 18 август беше празникът на чудотворната икона на Света Богородица „Всецарица”. През 2014 година с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” във Варна бе донесено копие на чудотворната икона „Всецарица” от манастира „Ватопед“ на Света Гора, припомнят от митрополията.

Тази икона е дело на иконописец – монах от Света гора Атон. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица” за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона е взета за храм в Русия, а другата потегля за България.

По благословението на игумена на Ватопедския манастир, архимандрит Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка – „Всецарица”.

По този повод в храм „Св. Атанасий” на 17 август беше отслужен акатист пред чудотворното копие на Света Богородица „Всецарица”, а на следващия ден имаше света литургия и водосвет.

Чудотворният образ на Божията майка „Всецарица” се почита както на Атон, така и далеч зад неговите предели. „Всецарица” има благодатта да изцелява болни от рак – най-страшната от всички болести на съвременното човечество. Известни са безчислени случаи, когато заболели от рак хора се изцеляват след молебен пред иконата. Пред този чудотворен образ се молят също и за избавяне от магии, зависимости на децата от алкохол и наркотици. Много чудеса с молитви пред иконата „Всецарица” са станали през последните години в Гърция, Русия, Сърбия , Украйна, а сега вече и в България.