Черно море ще опита да се справи с черна серия

 

Баскетболистите на Черно море Тича са пред угрозата да влязат в изключително тежка и черна серия. Варненци вече са с четири поредни загуби, а предстоящите им четири двубоя са изключително тежки. В последните си мачове възпитаниците на Дарин Великов отстъпиха на Ямбол, Левски, Рилски спортист и Балкан. Тази съботаморяцитеприемат ЛУКойл Академик, на 10 и 17 януари излизат в два четвъртфинала срещу Левски, а на 20 януари гостуват на Академик (Пловдив) отново в Националната баскетболна лига.

В предпоследния ден от 2017 г. варненци паднаха като гости на Балкан с 83:104 вАрена Ботевград“. Ключова за успеха се оказа силната първа четвърт, която домакините спечелиха с 21 точки разлика и до края не изпуснаха водачеството си. Това бе осма победа за Балкан от десет мача, докато отборът от Варна е с баланс 3-8.

Домакините започнаха ударно мача и още в началото натрупаха двуцифрена разлика. „Моряцитене успяха да намерят отговор на силната игра на своя съперник и след десет минути игра Балкан водеше с 36:15. Разликата в полза на домакините стана 28 точки през втория период, но Черно море Тича отвърна с три поредни тройки и намали изоставането си. Въпреки подема в играта на баскетболистите на Дарин Великов, Балкан продължаваше да поддържа комфортен аванс, който на почивката бе 20 точки.

След паузата гостите оказаха много посериозна съпротива и преди заключителната четвърт намалиха изоставането си на 13 точки. Балкан обаче започна последната част със серия от 10:2 и до края контролираше събитията на терена, а Небойша Видич даде шанс за изява на всички свои баскетболисти.

Найрезултатен за успеха бе ДиВон Уошингтън, който отбеляза 28 точки.

За Черно море Тича Симеон Илиев се отчете с 20.

Варненци:

Допускането на 36 точки за 10 минути е самоубийство

Старши треньорът на Черно море Тича Дарин Великов бе разочарован след загубата от Балкан. Той сподели, че основна причина за поражението е слабата първа част на неговия тим, която по думите му е била равносилна на самоубийство. Ето какво каза още наставникът след мача: „Първата част завърши при резултат 36:15. Не е възможно да спечелим след такова начало на мача, особено в Ботевград и в залата на Балкан, който преди седмица победи ЛУКойл. Върнахме се донякъде между втората и третата част, намалихме до 12-13 точки, но не успяхме да слезем под критичните 10 и да се върнем изцяло в мача. Пак повтарямв началото на мача направихме много грешки. Отбелязаха ни 36 точки за десет минути, това е равносилно на самоубийство. В първата част сами вкарахме мача в този развой”.

Симеон Илиев обясни, че отборът му е играл много слабо в защита през първата част и това е оказало влияние на целия мач. “Играхме слабо в защита. След 36 точки в първата част е много трудно после да говорим каквото и да е. Нападението също не беше на ниво, но защитата беше много слаба. С много усилия успяхме да намалим разликата, но Балкан е отбор от много висок калибър. Има опитни играчи, които успяха да излязат от дупката, в която бяха изпаднали”, каза Чайката след мача.

 

Дарин Великов: Годината бе добра за Черно море Тича

Доволен от изминалата година е старши треньорът на Черно море Тича Дарин Великов.

“Годината беше добра. Отборът стигна до полуфинали през първенството с един поскромен бюджет. Спортнотехнически можем да бъдем доволни. През последните тричетири месеца от годината имахме доста проблеми от всякакво естество. Надявам се да ги преодолеем, а в крайна сметка мога да кажа, че 2017-а беше една добра година за Черно море. Потвърждават се думите ми, че тази година първенството ще бъде много оспорвано. Въпреки отрицателното мнение за вътрешния ни шампионат, според мен всяка година то става все посилно. От самите резултати се вижда, че плейофите ще бъдат непредсказуеми.

На всички желая да са добре клубовете им и финансово, и спортнотехнически. Желая на всички успехи и всеки състезател и треньор да изпитва удоволствие от участието си в клуба. Пожелавам да има и взаимно уважение между всички”, каза Великов пред BGbasket.