Черно море Тича остана без новите си играчи

 

Черно море Тича трябваше да излезе почти изцяло с юношески състав за първия си мач от сезона в НБЛ срещу Левски 2014 снощи. Варненци са получили забрана от ФИБА да картотекират нови играчи, заради задължения към бивш баскетболист на тима. Така за вчерашния двубой с Левски Дарин Великов имаше на разположение само няколко по-опитни играчи, и всички останали бяха от юношеската селекция. Веселин Георгиев, Венелин Христов, Цветомир Куртев и Кристиян Кръстев са единствените извън тийнейджърска възраст, които можеха да играят за Черно море срещу Левски. Регистрирани за мача бяха петима играчи набор 2000, както и двама от най-талантливите състезатели от националния отбор за момчета (16) – Михаил Молдов и Александър Стойков, родени през 2001.
„Нашата лига действа под ръководството на Българската федерация по баскетбол. В НБЛ сме информирани, че БФБ е получила от ФИБА временно спиране на регистрирането на нови играчи в Черно море Тича заради забавени плащания към бивш играч на отбора. Запознати сме с казуса, но правомощията на Лигата се простират до там да картотекираме играчите, които са предоставени от Черно море Тича“, коментира генералният мениджър на НБЛ Лили Борисова.

Борис Стоянов
Задължението е от времето, когато президент е бил Варчев

Изпълнителният директор на БК Черно море Тича Борис Стоянов сподели официалното становище на клуба за забраната за картотека на нови играчи.
„Бяхме информирани, че състезател е завел иск срещу БК Черно море Тича за неполучени възнаграждения от престоя му в клуба по времето на старото ръководство на отбора, когато президент или председател е бил г-н Симеон Варчев. За наше огромно съжаление ФИБА процедира така, че разпознава и признава БК Черно море Тича като наследник на предходния клуб и автоматично процедурите по иска падат върху нас. В офиса на БФБаскетбол е получена официална възбрана за картотекиране на нови състезатели към момента от страна на БК Черно море Тича. Ние, като изряден клуб, който не е въвлечен в казуса, обжалваме пред КАС и ФИБА това решение и очакваме възбраната да бъде вдигната. Решението ще излезе на 3 ноември 2017 година. Клубът направи официална картотека в НБЛ и след разрешаване на казуса ще регистрира и новите попълнения, което се надяваме да стане съвсем скоро“, каза Стоянов.

Пламен Алексиев
Искам да завърша кариерата си във Варна

Капитанът на Черно море Тича Пламен Алексиев заяви, че желанието му е да завърши кариерата си в клуба. През лятото край морето направиха добър ход, връщайки в състава си един от най-добрите гардове в родния шампионат. За нещастие на Дарин Великов обаче плеймейкърът му се контузи на турнир в Плевен и ще отсъства от терените поне още пет месеца. Съветите на Алексиев обаче са достатъчни ценни и извън игрището..
180-сантиметровият гард носи екипа на Черно море през по-голямата част от кариерата си, като в последната година от предишния си престой печели Купата на България в Плевен и става бронзов медалист в мъжкия ни елит. През февруари 2016 г. пък преминава в Берое, с който през миналия сезон спечели купата на страната, трофея в Балканската лига и игра финал в НБЛ Виваком.
„Искам да завърша кариерата си в отбора, в който съм започнал да играя баскетбол“, каза Алексиев и добави, че капитанската лента му носи много отговорност към съотборниците, ръководството и естествено към баскетболното общество.
„Според мен лесен мач няма, но такъв се превръща този, за който си готов психически и физически отборно, защото е отборен спорт. Най-неудобният съперник е този, който си го подценил. По принцип всичко бих направил, за да бие отбора ми, но в рамките на правилата. Аз съм човек на достойнството и правдата. Най-голямата награда за мен е да играя в отбор, където се чувствам оценен и се разчита на качествата ми“, каза още той.
Алексиев разкри и какво казва на съотборниците си преди да излязат на терена: „Момчета, бъдете с главите си и се раздавайте като за последно“.
Според Пламен, няма точна рецепта за победата, но винаги трябва да си готов за мач и да се себераздаваш.
Той обясни още защо, според него, когато някой на терена сбърка, треньорите се карат на тези, които са на пейката: „Правят го, за да обърнат внимание на тези, които ще влязат впоследствие, да не направят същата грешка и също защото няма как да се кара на този, който е в играта“.