Черно море е първият български отбор, срещу който играе Кройф

Във втория мач срещу нашенци на Летящия холандец варненецът Иван Василев вкарва единствения гол за ЦСКА

Черно море е първият български отбор, срещу който е играл великият холандски футболист Йохан Кройф. Както е известно, той почина на 68 години на 24 март от рак на белите дробове. Смъртта му разтърси футболния свят, защото Летящия холандец е епоха в играта. Кройф промени футбола и като играч, и като треньор със своя незабравим почерк и стил, които са следвани от Барселона и холандските клубове.
През юни в далечната 1966 година Аякс гостува на Черно море за приятелски двубой. На „Юрий Гагарин“ домакините печелят с 3:1, като два гола вкарва Здравко Митев, а един – Стефан Богомилов.
„На почивката вече водехме с 3:1. Кройф игра за тях през второто полувреме. Влизането му им даде импулс и ни притиснаха здраво, но ние удържахме преднината си. Още тогава си личеше, че пред младия Кройф има голямо бъдеще”, заяви за „Народно дело Седмицата” едно от главните действащи лица в мача Стефан Богомилов.

31-02
Чечи разкри и нещо любопитно на вечерята след срещата: „Техният ръководител ни попита дали сме били шампиони на България. Когато му казахме, че сме ставали, но отдавна, той се учуди. После ни попита имаме ли национали. Отговорихме му „не”. Той се хвана за главата. Помня, че от Варна Аякс излетяха за европейска столица и два дни по-късно биха националния тим на Испания с 2:1.”
В едно от интервютата си Йохан Кройф също потвърждава, че е играл във въпросния двубой във Варна. “За първи път видях Златните пясъци през 1966 година, когато бях на 19. С Аякс гостувахме за приятелски мачове по Българското крайбрежие. Помня, че бях на терена при загубата ни от Черно море с 1:3”, спомня си холандецът.

Във втория сблъсък на Йохан Кройф с български тим също има варненско участие
На 7 август 1966 г. младият нападател и бъдещ гений реализира хеттрик за Аякс при разгромната победа със 7:1 над ЦСКА. Мачът е на стадион “Де Меер” в Амстердам, като се води официално за бенефис на известния холандски рефер Лео Хорн.
Хорн е един от малцината, които са свирили 2 финала за КЕШ през кариерата си и минава за един от най-великите футболни арбитри.
Като десен бек за ЦСКА през цялото време играе варненският футболист Иван Василев, който е преминал две години по-рано при армейците от Черно море.
На полувремето домакините вече водят с 5:0. Хенрик Гроот открива, след това Кройф пронизва два пъти Йордан Филипов, а Ко Принс и Тон Веймер добавят по още един гол.
“Излязохме с голямо самочувствие, тъй като по онова време бяхме по-известни от Аякс. След като се сгромолясахме, на почивката треньорът ни Стефан Орманджиев повиши тон и призова да се стегнем. Той направи и две смени. Стоян Йорданов смени на вратата Филипов, а Николай Радлев-Киш влезе на мястото на Димитър Пенев и заигра като централен защитник. Въпреки че след почивката изглеждахме по-добре, резултатът набъбна в тяхна полза”, спомни си за „Народно дело Седмицата” Иван Василев.
Именно той вкарва почетния гол за своите от дузпа и прави 1:5. Сяк Сварт обаче бележи за 6:1, а после 19-годишният Йохан Кройф оформя хеттрика си и фиксира крайното 7:1.
„Кройф бе бърз и неуловим, невероятен и с топката. С перфектна техника и богат футболен интелект. Труден за спиране, труден за разгадаване. Движенията му бяха елегантни, като на газела. Логично след време се превърна в човек-отбор. За мен, а и за мнозина други, това е най-добрият футболист на Европа за миналия век. Йохан Кройф остави безценно наследство във футбола. Той промени играта и като футболист, и като треньор. След това намери последователи в лицето на поколения изпълнители на Барселона”, допълни Василев.
Той си спомни също, че след голямата загуба от Аякс са били предупредени от шефовете на Българската армия да внимават как ще се представят в оставащите два контролни мача на холандска земя, тъй като нямат право повече да излагат България.
„Ние бяхме армейски отбор, и Добри Джуров и компания са приели много тежко поражението от Аякс. Предадоха ни, че  командващият армията и генералите до него ни подготвят сурови наказания, ако се провалим и в другите два мача. За наша радост, взехме две убедителни победи, с които изтрихме срама от първата загуба и се прибрахме спокойни у нас”, завърши Василев.