Черно море даде заявка за сериозни цели в НБЛ

Варненци привлякоха сърбин, умуват за негов сънародник

Черно море-Тича даде заявка за сериозни цели в новото първенство на Националната баскетболна лига. Феновете във Варна очакваха тимът да заложи повече на свои юноши, но треньорският щаб обърна поглед и към чужденците. Първото ново попълнение от друга държава е сърбинът Филип Дедийер. Въпросният състезател бе на проби в продължение на 4 дни в отбора заедно с други двама сънародници и в крайна сметка бе одобрен от Спас Натов и неговия помощник Георги Бакалов. Играещият на позицията тежко крило състезател е висок 205 сантиметра и тежи 95 килограма. Той е на 28 години. Играл е за Борац, гръцкия Кавала, кипърския Апоел, Металац, Ягодина и Смедерево. Според сръбски медии Филип се отличава с много добра техника и стрелба от трите точки.

28_2
След като одобри сръбското крило, треньорският щаб на баскетболния Черно море умува около възможността да привлече още един негов сънародник. Много е вероятно Спас Натов и неговият помощник Георги Бакалов да се спрат на Никола Джурич, който също беше на проби в тима, но се прибра в родината си. Въпросният състезател е също тежко крило, както и Филип Дедийер, но може да играе и като център. Дори и да не се стигне до неговото привличане, нов център в Черно море задължително ще има и най-вероятно той ще е сръбски състезател.
Припомняме, че варненци привлякоха още гарда Деян Карамфилов и върнаха в редиците си Веселин Георгиев.
С лека контузия в тима е Ангел Нацкин, който преподписа с родния си клуб и ще играе за него през новия сезон.
66 таланти ще участват в камп във Варна

28_3

44 момчета и 22 момичета ще участват в баскетболен камп във Варна. Той е част от двугодишния Международен проект за развитието на баскетболисти на възраст между 12 и 14 години. В проекта участват още Турция, Македония, Косово и Румъния. Инициативата включва ежегодни кампове за подрастващи и ще стартира веднага след Европейското първенство за кадети (16), на което страната ни е домакин от 11-20 август.
Гост-лектор на кампа ще е треньорът на Косово до 16 години и познат у нас американец Крис Дийл. Поканени са още следните треньори: Христо Ценов, Теди Буков от ЦСКА, Янко Янков от Шумен, Веселка Тодорова от Рилски спортист, Мариян Костадинов от Спартак Плевен, Стойо Чолаков от Ямбол, Иван Коцев от ЛУКойл Академик, Силвия Пеева от Славия, Борислава Мандур от Септември ’97, Маргарита Маринкова от Рилски спортист, Нина Николова от Бургас и Галина Стоянова от Черно море Одесос. След кампа най-добрите деца ще участват в подобен в Румъния от 28 август.
„Целта ни е да осигурят по-голям календар от контролни срещи за момчета и момичета. Идеята е и ние да си правим селекция за деца и треньори. Нашата надежда е да може някой от тези треньори така да се докажат, че да са подготвени да поемат национални гарнитури за кадети“, заяви за проекта генералният секретар на БФБаскетбол Елеонора Рангелова.