Частичните избори във Вълчи дол – без нито една жалба

 

Спокойно, при слаба избирателна активност и на практика без нито един сигнал за нарушение преминаха частичните избори за кмет на община Вълчи дол на 8 октомври. Към 16:30 часа там бяха гласували по-малко от половината граждани с право на глас. Прогнозите на кандидатите и на наблюдателите обаче бяха, че окончателната избирателна активност все пак ще прехвърли 50 %. Частичният кметски вот, до който се стигна след смъртта на предишния кмет Тошко Янев, изправи в класически политически сблъсък представителя на ГЕРБ и досегашен председателя на общинския съвет във Вълчи дол Георги Тронков и издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП Людмила Петкова. (До приключването на броя резултатите от изборите не бяха обявени от Общинската избирателна комисия.)


Освен за кмет на община Вълчи дол, вчера там се проведоха и избори за кмет на с. Генерал Киселово, където сблъсъкът беше между Калина Христова (ГЕРБ) и Петранка Господинова (БСП).
По повод спокойната атмосфера на изборите и липсата на жалби в изборния ден, и двамата кандидати за кмет на община Вълчи дол коментираха пред „Народно дело Седмицата“, че това не бива да се приема като изненада. „Ние сме интелигентни хора, няма какво да обсъждаме по въпроса“, коментира Георги Тронков, който отказа да прави прогнози, преди бюлетините да бъдат проверени. Людмила Петкова също не се нае да прогнозира резултата от изборите, преди те да са приключили окончателно. Тя заяви, че нейната кампания до последно е била позитивна и може да каже същото и за поведението на опонентите си, въпреки опитите за интриги в „жълти интернет издания“, както се изрази тя. Петкова каза също, че относително ниската избирателна активност е логична, като се има предвид, че изборите са частични и само за кмет.
Във Варненска област миналата неделя се проведоха избори и в още едно населено място – с. Попович, община Бяла. Там кандидатите за кмет бяха трима – Мирослав Иванов (ГЕРБ), Исмаил Мехмед (ДПС) и Еленка Янкова (БСП).