Цяла седмица Варна беше в плен на мъглата

Веселин Златков

През изминалата седмица сред всички теми от живота, присъстващи във всекидневието на варненци, времето имаше специално място. Гъстите мъгли, които само на моменти и само на определени места даваха възможност на пролетното слънце да ни стопли, се превърнаха в централен фактор за града. Те ни налагаха как да се обличаме, объркаха полетите от летището, затрудниха дори корабния трафик. Разсейването на бялата влажна пелена, която на моменти се превръщаше в кондензирани капки, от които няма как да останеш сух, взе да става най-чаканото събитие.

 
Слаб вятър от морето и натрупване на влага по крайбрежната ивица са причина за продължителната мъгла по Черноморието през миналата седмица. Това обясни в ефира на радио „Фокус“ Любомир Маджаров, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките, филиал Варна.


Той припомни, че първите мъгли са се образували във вторник. Любомир Маджаров отбеляза, че това явление не е необичайно. Обикновено се наблюдава на няколко години през април при слаб вятър от морето. „Мъглата е трайна и продължава по няколко денонощия, по цялото крайбрежие е, но е сравнително тясна – около самия бряг. Това е характерна обстановка при слаб вятър от морето, натрупва влажен въздух, 99 % е влажността на въздуха във Варна“, допълни Любомир Маджаров. Очаква се през новата седмицата мъглите да се изчистят.
Междувременно, природното явление накара мнозина да погледнат малко по-различно на средата, която обитаваме. Необичайните гледки към сградите, губещи очертанията си в мъглата, или към липсващия хоризонт в морето, винаги носи едно по-необичайно усещане, което, макар и да не е особено радостно, показва неизчерпаемото разнообразие на природата.