Цонко Цонев отново е председател на БСП във Варненска област

 

Цонко Цонев стана председател на Областния съвет на БСП в началото на миналата седмица. Така той за трети път заема този пост, след като спечели срещу Пламен Стоянов с 24 на 19 гласа при кворум от 43. При първото гласуване, той спечели с 23 на 21 гласа, но изборът бе оспорен заради кворума от 46 гласа и необходим вот от „50 плюс 1“. Така в понеделник вечерта се проведе втори избор, припомни електронното издание bgsniper.com.

Цонко Цонев е 43-годишен, магистър по мениджмънт. Той беше беше управител на „Напоителни системи“ ЕАД, клон „Черно море“, по времето на правителството на Пламен Орешарски. Член е на БСП от 2000 г., а от 2007 г. е в състава на Областния съвет.

През 2013 г. смени като областен председател на социалистите Красимир Янков, след като последният бе избран за народен представител. Това се повтори и при следващия мандат на Янков. Сега Цонев става областен лидер за трети път.

Цонко Цонев, областен председател на БСП – Варна

Трябва да отлепим партията от дъното

Връщам се с приповдигнато настроение на поста. Служил съм на партията в това качество и по времето на Сергей Станишев, и по времето на Михаил Миков, а сега ще имам честта да служа и по време на лидерството на другарката Корнелия Нинова. В момента в партията текат процеси на обновяване, по смяна на старото ръководство. Радвам се, че се дава възможност да се наложат млади хора и с нова енергия партията да тръгне напред.

За съжаление, партията във Варненска област е стигнала дъното. От 11 общини, БСП е спечелила само в една, в Провадия, а в останалите победители са ГЕРБ или кандидати, подкрепени от ГЕРБ. Задачата ми не е много лесна, трябва да отлепим партията ни от дъното.

На 8 октомври ще има частични местни избори в община Вълчи дол. Надявам се с подкрепата на националното ръководство и на общинската структура БСП да излъчи новия кмет там. Това е първата цел, която съм си поставил аз и изпълнителното бюро, с което работя. След като приключи съборът на Бузлуджа, се стягаме за избори. Имаме няколко кандидатури, ще изберем най-достойния човек, който да представлява партията. Сигурен съм, че ще направим един силен предизборен щаб и заедно, обединени, ще постигнем успех във Вълчи дол. При моето избиране казах, че съм заровил „томахавката на войната“, спират дрязгите между град и област. Заради това предния път бях бламиран като областен председател, някои от старите партийни другари не искаха такова обединение. Докато аз обаче съм председател, това обединение ще е факт, ще вървим ръка за ръка напред.