Хуманитарната гимназия се вдигна срещу закриването на профил „Хореография“

Евгения Иванова

Деца, учители, родители и директори от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ протестираха през изминалата седмица против решението на Регионалното управление на образованието (РУО) да не разреши на НГХНИ прием в професионална паралелка със специалности „Български танц“ и „Модерен танц“. В момента в профил „Хореография“ се обучават 207 деца, 8 паралелки, с които се занимават 12 млади учители.
„Инвестирали сме много в това направление, създали сме с много собствени инвестиции учебна база, като по учебник, плащали сме квалификации и магистърски програми на студенти, които после са постъпвали при нас на работа, и които възпитават, обичат и се грижат за децата. В гардероба си имаме над 2000 носии, спечелили сме всички възможни национални награди, както и международни – имаме призове от Австрия, Румъния, дори и от Китай. Това е 11-годишен труд да възродим и предадем на децата си, които са нашето бъдеще, българщината, традициите и патриотизма. След българския език и литературата няма друг предмет, който да учи и предава любовта към родината така, както народните танци. Ние сме първите в региона, които решихме да направим такова обучение и го направихме. С много труд и усилия смеем да твърдим, че децата ни са изградени личности, без страх да изкажат мнението си и да отстояват принципите си. България е на първо място по затлъстяване, в профил „Хореография“ това го няма. България е първа по гръбначни изкривявания на децата, в профил „Хореография“ това го няма. Ръка за ръка, в хоро, на децата им се изгражда дисциплина, емоция, любов и не на последно място се отразява на психическото им развитие. Вярвам, че това няма да бъде премахнато с лека ръка заради чиновническите интереси. Надявам се, въпреки институциите, да запазим българщината, предавана от дедите ни с векове“, заяви през сълзи директорът на гимназията Емил Груев.

„Запазете българското!“ – основен лозунг на протеста

 

„Ние не си вадим хляба тук, ние оставяме сърцата си при тези деца. Днес не защитаваме училището си, а дома си, защото нашите ученици прекарват повече време в училищни занимания, отколкото в домовете си. Родителите на децата от фолклорните паралелки знаят кога малчуганите се прибират вкъщи, колко късно свършват с ансамблите и тренировките. Този труд не може да бъде унищожен. Който се обявява срещу фолклорните паралелки, се обявява и срещу България. В този така труден момент, когато децата стоят само пред компютри и телефони, когато губят интерес от обучителните процеси, тогава този профил е жизненоважен за тяхното развитие. И вместо да срещнем подкрепа, ние получаваме нож в гърба“, допълни на пресконференцията зам.-директорът Валентина Крачунова.
Всички тези думи бяха подкрепени и от ученици, които изказаха своята гордост да бъдат възпитаници на Националната гимназия и се зарекоха, че ще се борят за извоюването на паралелките от катедра „Фолклор“, които функционираха до момента.
Пред входа на училището стотици ученици от 5-и до 12-и клас протестираха срещу решението на РУО. С много плакати и викове: „Оставете ни изкуствата“, „Запазете българското“, Танцът е моят живот“ малчуганите изразиха своето недоволство от бъдещото закриване на паралелките със засилено обучение на народни танци.
„Моят син учи в паралелка „Хореография“ и ми е адски болно, даже е срамно точно през 2017 г., когато Варна е Европейска младежка столица, да затриват бъдещето на децата с талант. Те затриват и България по този начин. Изтриват традициите, културата и българския дух, съхранен през толкова векове“, скандализираше една от майките.
Емил Груев заяви, че са срещнали разбирането и подкрепата на община Варна, като имат обещание от кмета решението да бъде преразгледано. Това ще се случи на 30 март.

Буквалният прочит на закона е в основата на проблема

С приемането на новия закон за предучилищно и училищно образование гимназията буквално беше поставена на колене, написаха от ръководството на Хуманитарната гимназия до медиите още преди същинския протест. „Без смислени аргументи и причини методично се съсипва един доказал се във времето модел на училище. Гимназията и колективът последователно са подлагани на тежки избори – да се запази гимназията като „Национална“, или да се преобразува в „Средно училище“. Да загуби или да запази паралелките от 5-и до 7-и клас. Да бъдат или да не бъдат съкратени 1/3 от учителите и персонала. Да се доказва наново като иновативно училище, като й се отне правото да прилага досегашните уникални учебни планове. Да няма собствен прием след 7-и клас. Да няма право да прави прием след завършен 4-и клас. Да няма индивидуално обучение по музикални инструменти и пеене. Да няма право да проверява способностите и знанията на постъпващите ученици. Да няма профил „Хореография“. Да не може, да няма право, да не й е разрешено! Ежедневно… Да обясни всичко това на родителите. Буквалният прочит на закона и нежеланието на институциите да се подкрепи гимназията в този тежък преход доведе до поредния, вече прекален абсурд – началото на края на обучението по хореография в училището!“, се казва в предварителното обръщение на училището.

Отговор от РУО: На кого са нужни толкова танцьори?

Началникът на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова определи пред Moreto.net случващото се като опит за дезинформация с цел създаване на напрежение в обществото преди избори и удар по държавността.
„С влизането в сила на новия закон профил „Хореография“ не съществува и в нормативната база такова понятие няма. Законът не разрешава след седми клас да има такъв профил. Има обаче професия „Танцьор“. Според новия закон, когато в населеното място вече има училище, в което се извършва обучение по някаква професия, в друго училище обучение по същата професия не може да има. От години Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ извършва обучение по професия „Танцьор“. Хуманитарна гимназия искаха да минат под шапката на Министерството на културата, за да могат да извършват обучение по тази професия, но културното министерство не припозна училището като свое. Предметът „Хореография“ обаче не е забранен. При една гъвкава мисъл от страна на ръководството на училището би могло този предмет да се включи в учебния план. Така ще може да се изучава, без да бъде самостоятелна паралелка и без всяка година да завършват по 52-ма човека. На кого е нужно такова количество танцьори? Тези, които вече са приети, ще си завършат по учебния план, по който са започнали. Следващата година в Хуманитарна гимназия има прием в паралелка с профил „Хореография“, но след осми клас. Старата нормативна база действа само за този випуск. Децата ще бъдат приети по норматива преди влизането на новия закон.“, обясни Генова.
Началника на РУО определи като дългогодишна илюзия, че Хуманитарната гимназия е национално училище. „Нищо национално не е имало и няма, освен че фигурира в заглавието като думичка. Финансирането е като на общинско училище, ползват общинска база, обучават деца от община или най-много от областта“, каза Генова.
По отношение на учителския състав шефката на РУО коментира, че щатът е раздут заради воденето на индивидуално обучение на учениците, “което струваше скъпо. От тук нататък тези хора биха се ориентирали като учители в другите училища. Ако не са съгласни със закона и ако искат промяна в него, през тази година могат да подадат искане до Парламента и да се промени нещо през годината, която предстои и в която ще има прием в осми клас.“

Кметът взе страната на гимназията

„Община Варна винаги е подкрепяла Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – едно от емблематичните училища в нашия град! Заставам зад учениците, преподавателите и родителите, относно исканията за откриване на паралелка с професия „Танцьор“ с две специалности – „Български танци“ и „Модерни танци“, това написа в профила си във Фейсбук кметът на Варна Иван Портних. „Ще направя предложение до Министерството на образованието и науката за промяна на държавния план-прием за учебната 2017/2018 г. А при необходимост – иницииране и на законодателна промяна за решаване на проблема“, допълва варненският кмет.