Хубавата Варна и нейните грозни детайли

Веселин Златков

Море, пясък, слънце, цветя, палми, шарен народ, музика, весела глъч – това е Варна през лятото. Каквото и да говорим всички, които сме си влюбени целогодишно в нея и затова не я напускаме и през зимата, от юни до септември тук всичко се променя. Животът кипи, купонът е с висок градус и стабилни децибели, а ако някой се оплаква от това, значи просто е едно непоправимо мрънкало, или както е модерно да се казва – тотален хейтър.
У нас всеки си има мнение за всичко и винаги са готови да спорят. Стане ли обаче въпрос за състоянието на Варна, Морската столица на милата ни република, мненията всъщност са две – „Тука е върхът!“ и „Много сте зле, в Бургас всичко е много по-добре!“
В духа на помирението, което винаги е важно, нека се опитаме да надскочим собствената си привързаност към една от двете тези и да ги поставим на кантар. Между отрицателното и положителното мнение за Варна би трябвало да  стои истината, нали така?
Ще оставим за малко Бургас (от който в последните години май взехме да имаме сериозен комплекс) настрана и ще се концентрираме върху нашата си реалност. Та значи, концентрираме се, поемаме дълбоко въздух и… веднага издишаме, защото започва да ни се гади. Боклуците във Варна преливат по улици, дори и по алеите на Морската градина. И ако някой не го е видял последното, то е защото най-вероятно се е разхождал в любимия парк само след залез слънце. А стъмни ли се, Морската градина на много места потъва в мрак.
Защо осветлението не работи? Кой знае, може би пък някой пести ток. А и звездите светят така романтично… Изобщо, какво лошо има в тъмните алеи, нека бъдем по-позитивни!
Да де, ама като не виждаш, можеш, без да искаш, да нагазиш нещо неприятно, особено ако в тъмното си се отделил от алеята. Ами нали за това ти е обонянието, използвай го. Само че и това не е лесно, най-вече заради химическите тоалетни в парка. Те са малко, но затова пък вонят толкова силно, че можеш да загубиш ориентация дали се намираш в парк или да речем в пречиствателна станция, ама на входната й част.

Кошче без дъно – специалитет на опазването на „чистотата“

2 - Komentar 2

Повечето хора си мислят, че като си изхвърлиш боклука в кошчето, си направил достатъчно за поддържането на градската чистота. Е, във Варна не е точно така. В морския град съзнателните граждани първо трябва да проверят дали кошчето изобщо има дъно.
Иначе в бързината и най-съзнателните хора, без да искат, могат да станат част от превръщането на Морската столица в „кочина“. Последната дума се използва все по-често за състоянието на Варна в началото на новия туристически сезон. Основната причина е, че градът е в преходен момент, в който досегашните фирми по почистването продължават дейността си след изтичане на договорите си, а новите, определени с конкурс, все още не са започнали работа. За това ще се им необходими месеци, стана ясно от скорошни дебати в общината, завършили със специално решение на общинския съвет, което им даде 3 месеца срок за „мобилизация“.
Проблемът с металните кошчета без дъно обаче е по-стар. Те са поставени на много места от  доста години, включително и в градинката на т.нар. Понеделничен пазар. Странното е, че там има и нови кошчета от същия тип, но старите така и не са премахнати. Примери за подобни безсмислени кошчета без дъно има из цяла Варна.
Тук вече е малко трудно да приложим позитивния подход, с който почнахме. Колкото и да го търсим, смисъл в това по улиците да има кошчета без дъно просто няма и това си е.

Епохата на Рим и епохата на белия микробус

2 - Komentar 3

Римските терми са най-ценният археологически паметник във Варна, те са едни от най-големите и най-добре запазените на Балканите. През тази година на входа им се появи нова конструкция, определена от авторите си като посетителски център. Целта му е да посреща туристите, да им предлага не само билети, но и книги, сувенири, както и по чаша ароматно кафе с изглед (през оградата) към величествените руини, завещани ни от Древния Рим. Въпреки споровете за архитектурната стойност и уместност на новото съоръжение, именно в Римските терми беше открит официално летният туристически сезон във Варна. Явно специалистите по културен туризъм са убедени, че новият обект ще помогне древните бани да привлекат множество любопитни летовници.
За да има такива обаче, и входът, и самите терми е добре да се виждат. Това е невъзможно в случай, че пред тях е спрял голям микробус като този на снимката.
За да се осигури достъп до туристическия обект, както и изглед към входа му, на улицата на термите бяха поставени скоби, които да пречат на таксита и други коли да ги закриват. Явно обаче който държи ключа за скобите, се чувства свободен да ползва пространството за личен паркинг. Заедно с това, едната от скобите, които пречат на колите да паркират, вече е смачкана от невнимателен шофьор. От цялата ситуация, която се вижда на мястото, може да се направи извод, че единствените, които имат полза от инвестицията на входа на термите, са съдържателите на новото заведение. „Но поне скрива грозната конструкция на входа“, може да каже някой. И тук вече и аз се обърквам… Кое е положителното, кое – отрицателното? Ами в крайна сметка всеки сам да си преценява. Резултатът, както се казва, е видим.