Хотелиери предупредиха за предстоящи фалити

Хотелиери в курортите край Варна предупреждават за масови фалити и съкращения на служители, ако държавата не подпомогне сектора, който работи сезонно. Те настояват за допълнителни икономически мерки за компенсиране на собствениците, които не могат да се възползват от помощта на държавата. Това показа в свой репоратаж БНТ.

Станислав Стоянов е сред собствениците на хотели в курорта „Златни пясъци“, които работиха това лято. Заради пандемията обаче хотелът му е работил едва с 30% от капацитета си и почти на загуба. Сега хотелиерът няма с какво да покрие разходите си и вноските по кредитите.

„Правителството, което трябва да направи като мерки – да се стимулира с финансова ваканция кредитното обслужване, съответно на местно ниво има такси, които могат да се разсрочат, могат да се облекчат сроковете за плащането на данъци, казва Станислав.

Хотелиерът прогнозира, че следващото лято ще е още по-трудно. Заради пандемията все още няма никакви ранни записвания.

„Няма организирани чартърни полети, там стоят много неизвестни, туроператорите не смеят да вземат някакви прогнозни мерки, не смеят да оферират ранни записвания“, казва още Станислав. Най-голямата надежда на туристическия бранш е ваксината срещу COVID-19. Ако тя е ефективна, фалити в туризма може и да няма.

„Достатъчно хора да се ваксинират, да отмине тази пандемия и разбира се да се следи за качеството на туристическия продукт, което в резултат на тази пандемия доста се повиши“, коментира професор Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. През тази година ранните записвания ще отстъпят място на резервациите в последната минута.

„Ако записванията в последната минута са били някъде около 30 процента от всички резервации, предстоящият сезон те ще бъдат 60, 70 процента, защото хората изчакват да се убедят, че всичко ще се нормализира“, прогнозира Маринов.

Тази година отново ще се разчита на българските туристи, които през миналото лято преоткриха страната ни като дестинация. Според Стоян Маринов не трябва да обръщаме гръб на българския пазар. Макар и малък, той е важен и бихме могли да го използваме, особено за разширяване на туристическия сезон, особено по линията на спа и здравния туризъм.

Според хотелиерите обаче са нужни най-малко 3 години, за да се възстанови напълно туристическият бранш след пандемията.